Negocierile oficiale de aderare la UE urmează să fie lansate la sfârșitul lunii iunie

0

R. Moldova și Ucraina vor începe negocierile de aderare la UE în ultima săptămână din iunie. Acest lucru urmează să se întâmple în cadru unei ceremonii oficiale de la Bruxelles, anunță Europa Liberă.

Potrivit sursei, mai mulți diplomați UE și-au exprimat, sub condiția anonimatului, încrederea că o așa-numită „conferință-ceremonie interguvernamentală” se va ține la Bruxelles în ultima săptămână din iunie, înainte ca președinția rotativă a UE să fie preluată la 1 iulie de Ungaria.

Aceiași diplomați au spus că așa-numitele „cadre ale negocierilor” vor fi adoptate pentru ambele țări de statele membre din UE în același timp.

R. Moldova și Ucraina au primit în decembrie 2023, la un summit UE, acceptul să înceapă negocierile de aderare, dar data concretă a acestui nou pas încă nu a fost stabilită oficial.

Conform unor experți în funcționarea UE, începerea efectivă a negocierilor vine însă odată cu deschiderea primului capitol de negocieri, din cele peste 30, iar observatorii cred că asta se va întâmpla cândva în 2025.

Oficialii UE vor să țină ceremonia din iunie pentru a încuraja Ucraina și Moldova să persevereze, dar intrarea în capitolele propriu-zise de negociere va fi lăsată până după ce Ungaria nu va mai fi la cârma UE, adică după Anul Nou.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata