Noi măsuri pentru atenuarea crizei energetice, aprobate de Executiv

0

Guvernul sporește protecția grupurilor social-vulnerabile, securitatea și eficiența energetică a țării prin modificarea Planului național de acțiuni pentru atenuarea crizei energetice. Prin completările efectuate, este asigurată continuitatea și operaționalitatea Fondului pentru Reducerea Vulnerabilității Energetice, fiind îmbunătățit mecanismul de acordare a compensațiilor, astfel ca suportul statului să fie direcționat către consumatorii cei mai afectați de creșterea prețurilor.

De asemenea, în plan au fost introduse Programele EcoVoucher și Casa verde, finanțate în anul 2023 de Uniunea Europeană și pilotate de PNUD Moldova. Acestea prevăd înlocuirea echipamentelor electrocasnice cu altele, eficiente energetic, și instalarea sistemelor fotovoltaice în gospodăriile casnice.

O altă componentă inclusă în plan prevede obligarea companiilor din domeniul gazelor naturale de a asigura stocurile de gaze pentru sezonul de încălzire 2023-2024. Stocurile de gaze naturale la data de 1 noiembrie 2023 vor trebui să corespundă unui volum de 15% din consumul anual de gaze.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata