Norvegia va dona Ucrainei şase avioane F-16

0

Norvegia va dona Ucrainei şase avioane de vânătoare F-16, a anunţat miercuri guvernul norvegian, în timp ce liderii statelor membre ale NATO participă la un summit aniversar la Washington.

Premierul norvegian Jonas Gahr Store a declarat că livrările avioanelor F-16 de către Norvegia sunt planificate să înceapă chiar anul acesta, potrivit Reuters, preluată de gerpres. Avioane de acelaşi tip vor fi de asemenea furnizate Ucrainei de Danemarca, Ţările de Jos (Olanda) şi Belgia, primele aparate fiind aşteptate curând.

Un înalt oficial al NATO a declarat săptămâna aceasta că Ucraina nu dispune încă de muniţii şi de efectivele de soldaţi de care ar avea nevoie pentru a organiza o nouă contraofensivă, după cea ratată în vara anului trecut.

Ucraina a pierdut iniţiativa pe front în septembrie 2023, după eşecul contraofensivei sale din est şi sud-est, încheiată cu mari pierderi, dar cu câştiguri teritoriale minore şi recuperate apoi parţial de trupele ruse. Armata ucraineană s-a confruntat apoi şi cu o criză de muniţie ca urmare a întârzierii ajutorului militar american din cauza disputelor interne din Congresul SUA.

Deşi între timp au început să sosească noi arme occidentale şi muniţii pentru artilerie necesare corectării dezavantajului de care Kievul suferă în faţa inamicului mai numeros şi mai bine echipat, armata ucraineană încă nu a reuşit să oprească înaintarea trupelor ruse şi încearcă să mobilizeze noi soldaţi.

Cu toate că Rusia are acum iniţiativa pe front şi câştigă teren, nu a făcut nicio înaintare de anvergură şi, potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, nici nu este capabilă să realizeze „străpungeri semnificative” pe câmpul de luptă.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata