Nouă posturi TV au fost sancționat de Consiliul Audiovizualului

0

Nouă posturi TV au fost sancționat de Consiliul Audiovizualului (CA), care a aplicat 21 de amenzi în sumă totală de 469.000 de lei pentru încălcarea prevederilor referitoare la programele locale. Totodată, în premieră, membrii CA au aplicat sancțiunea de suspendare a dreptului de a difuza publicitate, ca sancțiune complementară, pentru posturile „7 TV”, „PRO TV Chișinău”, „Canal Regional” și „Cinema 1”.

Posturile respective nu vor putea difuza publicitate în ziua de 25 mai, în intervalul 06:00 – 24:00.

Consiliul Audiovizualului, într-un comunicat, menționează că în urma unui control care a inclus 15 servicii de televiziune, s-a constatat că cinci posturi TV nu au respectat cota de produs local, patru – cota programelor în limba română, șase – cota de produs difuzat în orele de maximă audiență și șase posturi TV nu au avut suficiente programe în primă difuzare.

Furnizorul public regional de servicii media „Găgăuziya Radio Televizionu” a difuzat mai puține programe în limba română și a fost sancționat cu 25.000 de lei.

„La serviciile de televiziune „PRO TV Chișinău” și „Canal Regional” durata medie zilnică a programelor locale a fost mai mică de 8 ore, procentul programelor locale în primă difuzare a constituit mai puțin de 50%, iar cota programelor locale difuzate în orele de maximă audiență nu a atins 75%. Pentru aceste încălcări, comise în mod repetat, furnizorii nu au dreptul să difuzeze publicitate timp de o zi. „PRO TV Chișinău” a avut cu peste 10 ore mai puține programe autohtone, iar „Canal Regional” a dat cu peste 11 ore mai puțin produs local, ambii fiind sancționați cu câte 27.000 de lei.

„PRO TV Chișinău” a prezentat cu peste 6 ore mai puține programe locale în primă difuzare, iar „Canal Regional” cu aproximativ 10 ore mai puțin, sancțiunile aplicate au constituit 16.000 de lei și, respectiv, 17.000 de lei. Pentru insuficiența de peste 12 ore de produs difuzat în orele de maximă audiență la „PRO TV Chișinău” și cu peste 10 ore mai puțin la „Canal Regional”, furnizorii au fost amendați cu 28.000 de lei și, respectiv, cu 27.000 de lei”, se arată în comunicat.

Un alt canal, 7 TV, a fost sancționat cu 25.000 de lei pentru insuficiența de programe autohtone. Totodată, pentru că nu a atins cota de programe în limba română, difuzând cu peste 22 de ore mai puține programe, postul a fost amendat cu 28.000 de lei. O altă amendă de 26.000 de lei, postul a fost sancționat pentru că programele locale în orele de maximă audiență au constituit cu peste trei ore mai puțin decât prevede legea. Pentru încălcările repetate, furnizorul a fost sancționat cu suspendarea dreptului de a difuza comunicări comerciale timp de o zi.

„Proporția programelor audiovizuale locale în limba română la „Cinema 1” a constituit aproape 21 de ore din aproximativ 46 de ore ce trebuiau produse, amenda fiind de 28.000 de lei. Pentru insuficiența de programe locale în orele de maximă audiență, postul a fost amendat cu 26.000 de lei. Pentru comiterea încălcărilor în mod repetat, furnizorul a fost sancționat și cu suspendarea dreptului de a difuza comunicări comerciale timp de o zi.

„One TV” a difuzat cu aproximativ 10 ore mai puține programe locale, volumul acestor programe în primă difuzare a constituit cu peste 4 ore mai puțin decât ar fi trebuit conform legii, iar cota programelor locale în orele de maximă audiență a fost cu aproximativ 6 ore mai mică. Sancțiunile au constituit 17.000 de lei, 16.000 de lei și, respectiv, 17.000 de lei.

„Star TV” a difuzat cu peste 40 de ore mai puține programe locale, fiind amendat cu 19.000 de lei. Volumul programelor în primă difuzare a fost cu aproximativ 20 de ore mai mic, amenda constituind 18.000 de lei. Cota programelor locale difuzate în orele de maximă audiență a fost cu aproximativ 27 de ore mai mică, amenda fiind de 19.000 de lei.

Cota programelor locale în prima difuzare la „TVC 21” și la „Agro TV Moldova” a constituit mai puțin de 50%. „TVC 21” a dat cu peste 14 ore, iar „Agro TV Moldova” cu peste 11 ore mai puțin produs autohton în primă difuzare. Amenzile au fost de 18.000 de lei și 17.000 de lei. Procentul rezervat programelor în limba română nu a constituit 80% la „TVC 21”, fiind cu aproximativ 21 de ore mai mic, sancțiunea a constituit 28.000 de lei”, mai menționează CA.

Consiliul Audiovizualului a acordat tuturor furnizorilor sancționați un termen de 60 de zile pentru remedierea deficienților.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata