Oaspeți de la Bruxelles, la Liceul Nicolae Gogol

0

Eficiența energetică a instituțiilor de învățământ din capitală a fost astăzi apreciată de oaspeți de la Bruxelles. Primarul general Ion Ceban le-a arătat acestora Liceul Nicolae Gogol, unul dintre unitățile de învățământ, unde a fost implementat proiectul.

„Delegația UE a selectat Liceul „Nicolai Gogol” ca să vadă cum am realizat proiectul. În ultimii ani Primăria Chișinău a reabilitat termic 14 școli, 6 grădinițe și 3 spitale în cadrul proiectului implementat și finanțat de BERD, BEI și Fondul E5P. Consumul de energie înainte de implementarea proiectului era de aproximativ 170 de mii kWh/an și de energie termică de 900 de mii kWh/an.

Economiile scontate sunt de 20% pentru energia electrică și 35% pentru cea termică. Liceul Teoretic „Nicolai Gogol” are o suprafață interioară de peste 10 mii de metri pătrați. Actualmente circa 1500 de elevi beneficiază de un mediu educațional confortabil.
În edificiu au avut loc lucrări de izolare termică, de reabilitare a rețelelor electrice și termice, a fost instalat un sistem fotovoltaic și înlocuit sistemul de încălzire.

La liceu, din bugetul municipal, la fel, am construit stadionul de fotbal profesional, am amenajat spațiul adiacent stadionului, precum și au fost reparate spațiile exterioare din preajma instituției. La fel, au fost efectuate reparații curente în toate clasele, inclusiv schimbate geamurile”, a declarat Ceban.

În total, peste 50 de clădiri ale instituțiilor de importanță socială au fost izolate termic în ultimii trei ani, atât cu participarea financiară a partenerilor de dezvoltare, cât și din surse bugetare municipale.

La fel, în suburbii municipalitatea a finanţat reparaţia, modernizarea şi construcția a 14 grădiniţe şi 22 de şcoli.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata