Oligarh rus Alexei Kuzmichev, reținut în Franța pentru evaziune fiscală și spalare de bani. Rusia promite să își apere cetățeanul

0

Un oligarh rus de mare influență, Aleksei Kuzmicev, fost acționar al celebrei bănci rusești Alfa Bank, a fost reținut în Franța în legătură cu presupuse fapte de evaziune fiscală și spălare de bani, precum și pentru încălcarea sancțiunilor internaționale, potrivit anunțului făcut de Parchetul financiar francez.

Aleksei Kuzmicev este cunoscut pentru legăturile sale strânse cu președintele rus, Vladimir Putin, și pentru implicarea sa într-un proiect caritabil condus de fiica cea mare a acestuia, Maria Putin. Acest proiect, denumit Alfa-Endo, a fost finanțat de Alfa Bank, instituția bancară deținută în trecut de Kuzmicev.

Procurorii francezi au efectuat percheziții la domiciliile oligarhului din Paris și din regiunea mediteraneană Var. În urma acestor percheziții, Kuzmicev a fost reținut, deși încă nu a fost inculpat în acest caz.

Potrivit datelor din luna august a anului trecut, agenții vamali francezi au confiscat iahtul de 27 de metri al oligarhului, “La Petite Ourse,” ca parte a sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană din cauza relațiilor sale cu președintele Vladimir Putin. Această măsură a declanșat o dispută juridică între autorități și Kuzmicev.

În vârstă de 61 de ani, Aleksei Kuzmicev este unul dintre cei mai influenți oameni din Rusia și dispune de legături solide cu președintele rus. Fiica cea mare a lui Putin, Maria, a fost implicată în proiectul caritabil finanțat de Alfa Bank, după cum a fost menționat într-un document al Uniunii Europene care prezintă lista persoanelor sancționate.

Aleksei Kuzmicev se afla în Franța atunci când a fost inclus pe lista de sancțiuni, și are, de asemenea, legături de familie în această țară, conform Le Monde.

Potrivit unor surse apropiate de caz, Kuzmicev a inițiat o procedură juridică împotriva Uniunii Europene pentru a obține ridicarea numelui său de pe lista de sancțiuni. Decizia în acest sens urmează să fie luată la 15 noiembrie.

În urma reținerii lui Aleksei Kuzmicev, Kremlinul a reacționat, precizând că Rusia va putea să își apere drepturile atunci când Parisul va furniza informații detaliate despre cazul său, conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Peskov a subliniat că, deși nu au informații detaliate, Rusia va asigura protecția drepturilor cetățeanului său.

Aleksei Kuzmicev este estimat a deține o avere de aproximativ 6,4 miliarde de dolari, potrivit Forbes. Evaziunea fiscală și spălarea de bani sunt infracțiuni grave, și în prezent, ancheta continuă pentru a stabili responsabilitatea oligarhului rus în aceste cazuri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata