Opoziția din Germania cere moțiune de cenzură

0

Liderul formaţiunii de opoziţie din Germania Uniunea Creştin-Democrată (CDU), Friedrich Merz, cere ca actuala coaliţie de la guvernare condusă de Olaf Scholz să fie înlocuită.

Friedrich Merz a declarat că este pentru o tranziţie promptă la un guvern federal conservator condus de CDU şi de formaţiunea soră din Bavaria Uniunea Creştin-Socială (CSU), în contextul disputei privind bugetul dintre partidele care formează actuala coaliţie de guvernare.

Dacă coaliţia eşuează, ar putea fi luată în considerare organizarea de alegeri parlamentare pe 9 iunie, în aceeaşi zi în care au loc alegeri europene, a spus el. Totuşi, drumul către organizarea de alegeri anticipate este complicat.

În primul rînd, cancelarul Olaf Scholz (SPD) ar trebui să piardă un vot de încredere în parlament, situaţie care nu se întrevede în prezent, notează democracy.md cu referire la stiripesurse.ro.

În condiţiile în care ar avea loc alegeri simultane federale şi europene, scrutinul pentru Parlamentul European ar putea fi consolidat de o prezenţă ridicată, a spus Merz. Există temeri că AfD ar putea avea un rezultat bun în 2024, iar unii speră că o prezenţă mai mare la vot ar putea preveni acest lucru. CDU/CSU este în prezent evaluată în sondaje cu o cotă de 31-34%.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata