Opt demnitare europene au pledat pentru egalitatea de gen, la Chișinău

0

Calea europeană a Republicii Moldova este puternic sprijinită în țările-membre ale Uniunii Europene.

Acesta este mesajul miniștrilor și secretarilor de stat pentru afaceri europene din Austria, Bulgaria, Franța, Germania, Liechtenstein, Lituania, România, Suedia și Ungaria, aflate la Chișinău ieri, în Ziua internațională a femeii, ceea ce subliniază contribuția doamnelor în procesele de modernizare și integrare europeană, transmite democracy.md cu referire la ipn.md.

În cadrul programului, grupul a fost primit de președinta Republicii Moldova. Conform unui comunicat al instituției, președintele Maia Sandu a reiterat că locul țării noastre este în Uniunea Europeană. La rândul lor, miniștrii au remarcat rezultatele obținute de Republica Moldova în domeniul reprezentării politice a femeilor, dar și eforturile întreprinse de autoritățile moldovenești pentru promovarea egalității și combaterea violenței de gen.

Cele 8 demnitare care își reprezintă țările în Consiliului Afaceri Generale al UE (CAG) – „Formatul Salzburg NGEN” – au fost primite și de prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.

În cadrul discuției, șeful Cabinetului de miniștri s-a referit la hotărârea fermă a echipei pe care o conduce de a avansa în implementarea reformelor în beneficiul cetățenilor și modernizarea instituțiilor publice. De asemenea, prim-ministrul Dorin Recean a vorbit despre instituționalizarea procesului de aderare a Republicii Moldova la UE, prin formarea celor 33 de grupuri de lucru antrenate în asigurarea mecanismului de coordonare a procesului de integrare europeană.

Exponentele Uniunii Europene au avut o vizită și la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, unde șeful diplomației moldovenești Nicu Popescu a subliniat că „obiectivul Chișinăului este clar: pregătirea Republicii Moldova pentru negocierile de aderare la UE, dar și lansarea unor noi măsuri, inițiative și acțiuni care ancorează mai ferm ca niciodată țara în spațiul european

„Pregătim împreună cu UE desfășurarea unei misiuni civile de consiliere și de securitate comună. Continuăm lucrul nostru cu parteneri europeni în interacțiunea noastră pe linia facilității europene pentru pace. Evident, pregătim și organizarea summit-ului comunității politice europene care, mai mult ca niciodată, va semnala solidaritatea statelor europene cu Republica Moldova, sprijinul pentru aspirațiile noastre, dar și pentru eforturile noastre comune de a asigura pacea pentru cetățenii noștri”, a mai notat Popescu.

Deplasarea demnitarelor la Chișinău a culminat cu o discuție publică despre calea europeană a Republicii Moldova cu participarea șefei statului și a ministrului de externe, membrilor corpului diplomatic acreditat la Chișinău, reprezentanților societății civile.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata