Organizațiile filantropice vor dispărea din domeniul juridic al Moldovei

0

Parlamentul a adoptat joi, în a doua lectură, modificări în acest sens la legea cu privire la filantropie şi sponsorizare.

Din momentul intrării în vigoare a legii, va înceta înregistrarea organizaţiilor filantropice. Totodată, se va acorda un termen de 6 luni pentru organizaţiile filantropice constituite în vederea înregistrării în altă formă de organizare permisă de legislaţie.

Totuşi, dacă nu se vor reînregistra, atunci, după expirarea termenului, se vor considera “reorganizate de drept în asociaţii obşteşti, fundaţii”, pe baza formei juridice iniţiale sau a numărului de membri.

Guvernul consideră că nu este nevoie de organizaţii filantropice, întrucât obiectivele unei astfel de organizaţii pot fi atinse prin alte tipuri de organizaţii non-profit (asociaţii obşteşti, fundaţii).

Modificările clarifică noţiunile de activitate filantropică, activitate de sponsorizare, filantrop, sponsor, beneficiar al activităţilor filantropice şi de sponsorizare; extinde lista domeniilor de activităţi caritabile şi de sponsorizare, stabileşte reguli clare privind contabilizarea şi utilizarea donaţiilor, transparenţa activităţilor caritabile şi sponsorizărilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata