Paranteze.md: Candidat pentru funcția de prim-ministru în ciuda trecutului său extrem de CONTROVERSAT

0

Fost membru al guvernelor Filat, Leancă și fost coechipier al Maiei Sandu în echipa PLDM, candidatul pentru funcția de prim-ministru, Dorin Recean, este un personaj extrem de controversat, cu o biografie obscură și reputație dubioasă. În contextul pregătirii acestuia pentru postul de conducător al Guvernului, presa a readus în prim-plan o serie de evenimente din trecut, ce provoacă mari dubii în privința integrității viitorului șef al Cabinetului de Miniștri, transmite Paranteze.MD.

Dorin Recean a reintrat în atenția presei în februarie 2022, când a fost adus la Președinție în funcția de consilier pentru domeniul apărării și securității. Atunci, unii comentatori politici mai avizați au prezis că, de fapt, oferirea acestei funcții ar fi o testare a reacției societății în perspectiva oferirii unui post mai important, ceea ce s-a și întâmplat la distanță de doar un an. Până acum, nu se știe clar cu ce s-a ocupat candidatul pentru funcția de premier după ce a părăsit postul de ministru de Interne. Presa afiliată guvernării nu oferă astfel de detalii. În schimb, presa care încă nu este controlată de regim a sintetizat momentele scandaloase prin care a trecut noul favorit al Maiei Sandu.

Așadar, aflăm că, în perioada 1995-2002, Dorin Recean a fost angajat al Agenției pentru Restructurarea Întreprinderilor. Curtea de Conturi a depistat că la respectiva instituție au avut loc multiple abateri grave, inclusiv folosirea contrar destinației a banilor publici, remunerarea peste măsură a angajaților. Câțiva ani mai târziu, când Recean a devenit ministru de Interne în Guvernul Filat, liderul Mișcării Antimafie, Sergiu Mocanu, l-a acuzat că ar deține o diplomă de masterat falsă. De remarcat că în rapoartele Curții de Conturi este menționat că Agenția pentru Restructurarea Întreprinderilor, la care a fost angajat candidatul pentru postul de premier, a cheltuit bani publici pentru cursuri ținute consultanților statului la ULIM (Universitatea Liberă Internațională din Moldova).

Cele mai scandaloase episoade din biografia noului candidat pentru șefia Guvernului au urmat însă în perioada mandatului de ministru de Interne. În 12 iunie 2013, Dorin Recean și adjunctul său de pe atunci, Veaceslav Ceban, au nimerit într-un accident rutier. Ei se aflau într-un luxos automobil Toyota Land Cruiser. Accidentul a fost obiectul unei anchete în Parlament, la propunerea deputaților PL, care au anunțat că dețin informații potrivit cărora automobilul s-a accidentat deoarece șoferul, ministrul Dorin Recean, ar fi condus cu viteză excesivă și s-ar fi aflat în stare de ebrietate. Evident că șeful MAI a reușit să mușamalizeze cazul, deși presa a constatat că șoferul ar fi încălcat, cel puțin, regimul de viteză, deoarece indicatoarele stabilesc o limită de viteză de 40 de kilometri pe oră, iar Dorin Recean a declarat că se deplasa cu 65 de kilometri pe oră.

La fel de scandaloasă a fost, în 2012, apariția în presă a discuției telefonice dintre ministrul de Interne de pe atunci și directorul Serviciului Fiscal de Stat, Nicolae Vicol. Dorin Recean îi cerea favoruri pentru anumite companii și promitea că, dacă va depista nereguli, în însuși „îi va trânti cu capul de asfalt”. Tocmai această exprimare suburbană i-a dus actualului candidat faima de om instabil și periculos.

Totuși, pe Maia Sandu nu au oprit-o toate aceste detalii, dacă a urmat cu perseverență planul de a-l face pe Recean premier în exact un an de la readucerea pe scena politică.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata