Parlamentul a inițiat un nou concurs pentru funcția de membru al CSM

0

Parlamentul a inițiat un nou concurs pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi, 6 aprilie, a Comisiei juridice, numiri și imunități.

Astfel, se caută încă trei candidați non-judecători pentru a fi numiți în componența noului CSM, după ce anterior Parlamentul a numit doar trei din șase membri necesari. Este vorba de Tatiana Ceaglic, Alexandru Postica și Ion Guzun, care au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Termenul limită de depunere a dosarelor pentru candidați este vineri, 5 mai 2023, ora 14.00.

„Se inițiază concursului pentru selectarea a trei candidați la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Condițiile desfășurării concursului vor fi publicate pe site-ul Parlamentului”, au menționat reprezentanții Parlamentului.

Amintim că Parlamentul a numit în data de 30 martie, trei membri non-judecători în componența noului Consiliu Superior al Magistraturii (CSM). Este vorba de Tatiana Ceaglic, Alexandru Postica și Ion Guzun, care au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting.

Anterior, președinta Comisiei juridică, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate, a declarat la un post de televiziune că, potrivit legii, cvorumul necesar pentru a se întruni și a fi deliberativ este de 2/3 din membrii efectiv în exercițiul funcției.

La o emisiune TV, președintele interimar al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova, Ion Chirtoacă, a venit cu o avertizare după ce Parlamentul a numit trei membri la CSM, iar deputații PAS au precizat că astfel instituția devine funcțională. „Toate deciziile luate ridică dubii mari de legalitate și legitimitate”, a declarat Chirtoacă.

Potrivit legislației, Consiliul Superior al Magistraturii este constituit din 12 membri. Șase dintre ei, care nu fac parte din rândul judecătorilor, sunt numiți de Parlament, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata