Parlamentul Moldovei impune reguli mai stricte pentru obținerea cetățeniei

0

Cererile pentru determinarea apartenenței la cetățenia Moldovei și cele de recunoaștere a persoanelor cetățeni ai Republicii Moldova vor fi coordonate cu Serviciul de Informații și Securitate. De asemenea, va fi extins termenul de examinare a cererilor pentru recunoașterea cetățeniei Moldovei cu cel mult șase luni în cazul în care există motive întemeiate pentru examinare suplimentară. Prevederile se conțin într-un proiect de lege votat de Parlament în primă lectură.

Autorul proiectului, deputatul Igor Chiriac, a declarat că regulile mai stricte sunt necesare pentru a exclude vulnerabilitățile și riscurile în adresa securității statului și a ordinii publice, transmite democracy.md cu referire la IPN.

El a făcut trimitere la riscurile provocate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Or, în ultimii doi ani, s-a înregistrat o majorare a numărului de aplicanți pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova, 70% dintre care aparțin persoanelor din Federația Rusă, iar 20% – din Ucraina. Mai mult decât atât, autoritățile au identificat și numeroase tentative de dobândire prin fraudă a cetățeniei Republicii Moldova, în baza documentelor de proveniență necunoscută prezentate de către solicitanți.

Potrivit proiectului, nu toate persoanele născute și domiciliate pe teritoriul Republicii Moldova, care nu dețin cetățenia altor state și solicită recunoașterea cetățeniei țării, o vor primi. Excepția vizează persoanele care, în perioada de examinare a cererii, execută sau au de executat pedeapsa penală privată de libertate în temeiul sentinței instanței de judecată, au antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală.

Cererile depuse de aceste persoane vor fi respinse, la fel ca și cererile de determinare a apartenenței la cetățenia Republicii Moldova sau de recunoaștere în calitate de cetățeni moldoveni care vor conține informații false sau vor tăinui date pertinente.

Proiectul de lege urmează să fie aprobat de Parlament și în lectură finală.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata