Parlamentul votează prelungirea stării de urgență în Republica Moldova cu încă 60 de zile

0

Parlamentul a votat pentru prelungirea stării de urgență cu 60 de zile, începând cu data de 2 octombrie 2023. Propunerea de prelungire a stării de urgență a fost înaintată de Guvern în contextul pericolului iminent la adresa securității naționale cauzat de războiul din Ucraina. PROIECTUL de hotărâre care prevede prelungirea stării de urgență a fost votat de 57 de deputați.

În nota informativă a proiectului de hotărâre se menționează că evenimentele din ultimul timp au dus la extinderea efectelor războiului de agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei dincolo de hotarele țării vecine. În acest context, există riscul de căderi de obiecte periculoase în Republica Moldova, inclusiv prin survolarea accidentală a spațiului aerian. Acest lucru reprezintă o amenințare la adresa securității naționale și a cetățenilor moldoveni. Un alt risc este că forțele armate ruse să intensifice atacurile cu rachete de croazieră și drone asupra infrastructurii energetice din Ucraina, ceea ce ar putea duce la perturbarea aprovizionării cu energie electrică î必利勁 n Republica Moldova. În acest sens, prelungirea stării de urgență ar permite Guvernului să ia măsuri pentru a asigura, a menține și a consolida securitatea energetică a Republicii Moldova. Alte riscuri care denotă necesitatea prelungirii stării de urgență, expuse în nota informativă a proiectului de hotărâre, sunt blocarea punctelor de trecere a frontierei Republicii Moldova sau perturbarea infrastructurii de comunicații de transport din cauza blocadei exportului de cereale din Ucraina, precum și manipularea și atacurile cibernetice.

Pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru autoritățile administrației publice centrale și locale, instituțiile publice, agenții economici și pentru cetățenii aflați pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit proiectului de hotărâre, starea de urgență nu va afecta organizarea și desfășurarea alegerilor pe teritoriul țării noastre.

Starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost declarată de către Parlament la data de 24 februarie 2022, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, pentru a permite luarea deciziilor prompte și gestionarea eficientă a riscurilor și amenințărilor care pot apărea.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata