Persoanele care muncesc cu ziua la lucrările agricole de sezon nu vor primi ajutoare sociale de la stat

0

Persoanele care muncesc cu ziua la lucrările agricole de sezon nu vor primi ajutoare sociale de la stat, dacă nu vor fi înregistrate oficial în calitate de zilieri.

Inițiativa se regăsește în proiectul de lege cu privire la ajutorul social, votat de Parlament în prima lectură.
Autorul acestui proiect, deputatul PAS Dan Perciun, a explicat că acești cetățeni nu au nici statut de angajat și nici pe cel de șomer, situație care nu le permite în prezent să primească ajutorul social.
”Vrem să le permitem ca, cei care lucrează în agricultură un anumit număr de zile pe an, să se califice. În așa fel asigurându-le că, dacă tata lucrează cu ziua și mama stă acasă cu copilul mic, acea familie poate beneficia de ajutor. Astăzi, din păcate, lucrul aceste nu era posibil”, a spus Perciun, într-un interviu pentru un post de radio.
Astfel, pentru ca zilierii să primească ajutor social, ei vor trebui să se înregistreze oficial și să plătească contribuții de asigurări sociale.
”Avem o lege a zilierilor care nu este perfectă, care prevede o procedură de înregistrare a acestor zilieri de către agricultor cu transmiterea ulterioară a datelor către Inspecția Muncii. Adevărul că nu s-au produs rezultatele scontate și noi oficial anul trecut am avut vreo 17 mii de zilieri dintre care doar 1000 au ajuns să plătească contribuții de asigurări sociale. Pentru ca noi să-i stimulăm ca oamenii să se înregistreze oficial, facem câteva lucruri: le permitem să beneficieze de ajutorul social; nu le deducem din ajutorul social veniturile din agricultură; vom schimba și legea zilierilor și vom obliga agricultorii să achite contribuții, dar nu oamenii, dar plătesc într-un regim preferențial, contribuții minime”, a menționat deputatul.
Inițiativa deputatului PAS prevede și o scădere graduală a mărimii ajutorului social, cu 20% la șase luni de la stabilirea plății, cu 40% – la nouă luni și anularea acestuia la împlinirea unui an, dacă șomerul nu a făcut niciun efort de a-și găsi un loc de muncă.
”Pentru ca să stimulăm angajarea în cazul șomerilor și al zilierilor vom reduce gradual acest ajutor, la șase luni, ulterior la nouă luni, iar la un an dacă persoanele respective nu se încadrează în câmpul muncii, vor fi excluse din program”, a declarat Perciun.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata