Platforma DA cere Guvernului autonomie financiară pentru autoritățile locale

0

Republica Moldova rămâne a fi „codașă” la capitolul autonomiei fiscale a autorităților publice locale, prin raportare la statele din regiune. Declarația a fost făcută de reprezentanții Platformei DA, care cer autonomie financiară pentru autoritățile publice locale printr-un comunicat.

„Din păcate, în loc de a crește autonomia financiară a autorităților publice locale, fiecare guvernare încearcă să țină sub control primarii și să îi constrângă să treacă în partidul lor. Platforma DA a fost tot timpul promotorul descentralizării și autonomiei locale. Vremurile pomenilor de la Guvern trebuie să se termine”, se arată în comunicat.

Se menționează că la inițiativa deputaților Platformei DA din legislatura trecută a fost votată legea 威而鋼 astfel încât impozitul pe venit al persoanelor fizice să rămână în bugetul Primăriei. Astfel, datorită proiectului, din 2020, primăriile beneficiază anual de 700 de milioane de lei în plus. 

Prin urmare, pentru ca această practică de fortificare a autonomiei locale să continue, Platforma DA solicită Guvernului și majorității parlamentare modificarea Legii nr. 397 din 2003 „privind finanțele publice” cu următoarele prevederi:

– Defalcările de la impozitul pe venit al persoanelor fizice la bugetele centrelor raionale să fie majorat de la 50% la 100%;

– Impozitul pe venit al persoanelor fizice trebuie atribuit bugetului localității unde persoana locuiește;

– 50% din impozitul pe venit al persoanelor juridice să rămână la bugetul localităților.

„Aceste modificări trebuie votate cât mai rapid astfel încât planificarea bugetelor locale pentru 2024 să fie făcută deja cu noile alocări financiare”, se mai arată în comunicat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata