Platon, acuzat de atac raider asupra unei bănci cu bani din Laundromat

0

Procuratura Anticorupție vine cu informații noi, în contextul investigațiilor cu privire la acțiunile întreprinse de către unele persoane în perioada anilor 2011-2015, în vederea preluării controlului asupra „Moldova-Agroindbank”.

Procurorii au constatat în baza probelor acumulate, că  după ce a fost obținut un pachet de 2805 acțiuni ale băncii, folosind documente false și mijloace financiare provenite din „Laundromatul rusesc”, suspecții, pentru a deghiza originea ilicită a hârtiilor de valoare sustrase, au tranzacționat acțiunile respective către companiile nerezidente, al căror beneficiar real era Platon Veaceslav.

„Având în vedere interesul public sporit în raport cu investigațiile cu privire la acțiunile întreprinse de către unele persoane în perioada anilor 2011-2015 în vederea preluării controlului asupra instituției financiare BC „Moldova-Agroindbank” SA și gestionarea acestei instituții în beneficiul unui grup criminal organizat, comunicăm că investigațiile respective se referă la fapte ce se încadrează juridic conform prevederilor art. 190 alin. (5) Cod penal (Escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari) și art. 243 alin. (3) lit.b) Cod penal (Spălarea banilor în proporții deosebit de mari).

În cadrul investigațiilor efectuate s-a constatat că, în scopul implementării planului infracțional, făptuitorii, folosind documente false și mijloace financiare provenite din „Laundromatul rusesc”, au organizat înregistrarea unor tranzacții în lipsa voinței proprietarilor legali sau a succesorilor acestora, ceea ce le-a permis de a obține un pachet de 28051 de acțiuni al BC „Moldova-Agroindbank” SA, în valoare totală de 28 milioane lei.

Conform probelor administrate în cauza penală, procurorii au constatat că, ulterior obținerii pachetului de acțiuni, făptuitorii pentru a deghiza originea ilicită a hârtiilor de valoare sustrase, au tranzacționat acțiunile sustrase către companiile nerezidente, al căror beneficiar real era Platon Veaceslav.

În perioada 2011-2015, făptuitorii au dobândit 43,11% din acțiunile BC „Moldova-Agroindbank” SA, care erau deținute de o serie de companii în marea majoritate nerezidente, beneficiar real al cărora a devenit Platon Veaceslav, ceea ce i-a permis ultimului să preia controlul asupra acestei instituții financiare pe o anumită perioadă”, se menționează în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Procurorii anticorupție l-au citat pe Veaceslav Platon pentru data de 2 noiembrie, în vederea înaintării acuzării.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atât timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata