Companiile aeriene vor fi obligate să transmită Poliției de Frontieră toate datele despre pasageri. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne și propus spre consultări publice, informează Deschide.md.
Potrivit autorităților, măsura respectivă este necesară pentru consolidarea capacităților entităților publice în lupta cu terorismul și criminalitatea.
„Luptătorii teroriști străini reprezintă o amenințare acută și în creștere la adresa păcii și securității internaționale. Activitățile lor pot crește intensitatea, durata, insolubilitatea și imprevizibilitatea conflictelor și reprezintă o amenințare gravă pentru statele lor de origine, statele pe care le tranzitează și statele în care călătoresc, precum și statele învecinate cu zonele de conflict armat din care acei luptători sunt activi”, susțin reprezentanții MAI.
Autoritățile precizează că schimbările geopolitice și consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei vor avea un impact de durată asupra securității, nu numai a Republicii Moldova, dar și a Uniunii Europene în anii următori, motiv pentru care este necesar de a avea capacitatea de a răspunde prompt și hotărât noilor provocări și de a contracara riscurile și amenințările la adresa statului.
Potrivit MAI, colectarea și utilizarea informațiilor despre pasageri va permite identificarea persoanelor de interes, înainte ca aceștia să ajungă la punctul de trecere a frontierei.
Datele despre pasageri vor fi colectate de către Unitatea de Informații despre Pasageri – o nouă instituție care va fi instituită în cadrul IGPF.
Conform proiectului, companiile aeriene vor transmite datele despre pasageri, la intervale de timp:
a) între 48 ore până la 24 ore până la ora programată a zborului;
b) dacă nu sunt date PNR disponibile conform lit. a), transportatorul aerian va transmite actualizări la 2 ore;
c) imediat după închiderea zborului, adică imediat după îmbarcarea călătorilor în aeronava care se pregătește pentru decolare, și când nici un călător nu se mai poate îmbarca sau debarca.
MAI precizează că informația va fi prezentată nu doar despre pasageri, dar și despre membrii echipajului, lucru prevăzut de instrumentele juridice internaționale.
La elaborarea proiectului au fost studiată experiența mai multor state, precum România, Letonia, Regatul Țărilor de Jos, Germania, Franța, Lituania și Canada.