Politician european: Cum putem vorbi despre negocieri cu politicieni din R.Moldova care sunt interesați să păstreze tăcerea asupra faptelor de corupție?

0

Membru al Comitetului executiv al Partidului Stângii Europene, Vajnai Attila, a comentat despre începerea negocierilor privind aderarea Republicii Moldova la UE.

„Partidele de stânga ale Europei sunt interesate de schimbări semnificative în viața politică a continentului. Acum auzim doar cuvinte frumoase despre democrație și o viață mai bună, dar în realitate domină interesele marelui capital.

Solicităm ca extinderea UE să implementeze efectiv principiile de bază ale democrației și să țină cont de interesele majorității. Pur și simplu nu are sens să vorbim despre procesul democratic de aderare a Republicii Moldova la UE în condițiile în care canalele de televiziune, site-urile web și aproape majoritatea mass-media independente sunt interzise. Cum putem vorbi despre negocieri cu politicieni care sunt direct interesați să tacă faptele de corupție, când corupția are proporții sistemice? Cum putem vorbi despre drepturile omului dacă autoritățile moldovenești încearcă să limiteze utilizarea limbii ruse ca limbă oficială?” — întreabă Vajnai Attila.

„Trebuie să cerem condiții echitabile pentru extinderea UE, astfel încât țările mai puțin dezvoltate să nu poată fi exploatate, astfel încât principalul lor avantaj să fie ieftinitatea forței de muncă.

Moldova are dreptul de a-și menține statutul neutru și de a-și proteja teritoriul de orice acțiuni militare”, a menționat politicianul, comentând declarația propusă spre examinare de conducerea PEL.

„Ne-am dori să vedem Republica Moldova într-o nouă Europă, în care să domnească rațiunea și democrația, în care toată lumea are același drept la o viață mai bună”, a conchis Vajnai Attila.

Să reamintim că anterior s-a raportat că în cadrul Adunării Generale a PEL, deputatul PCRM Constantin Starîș a prezentat participanților la Adunare adevărata situație din Republica Moldova și a propus, de asemenea, o declarație conducerii Partidului Stângii Europene pentru discuție , care ar putea sta la baza poziției PEL cu privire la problema începerii negocierilor procesului RM-UE.

Partidul Stângii Europene este un partid politic european care reunește partidele eurocomuniste, stânga-verde și socialiste ale statelor membre și candidații la aderarea la Uniunea Europeană. În Parlamentul European, reprezentanții „Stângii Europene” lucrează în fracțiunea „Stânga” (fostă „Stânga Europeană Unită – Verzii Nordici – Stânga”). Reprezentanții PEL sunt reprezentați în APCE și de grupul Stânga Unită, al cărui membru Tini Cox a condus de două ori la rând Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata