Polițiștii au efectuat percheziții la 4 Centre medicale din raionul Fălești. Cauza penală a fost inițiată ca urmare a depistării certificatelor de vaccinare fictive

0

Ofițerii Direcției investigații “Nord” a Inspectoratului Național de Investigații, cu suportul colegilor de la Inspectoratul de Poliție Fălești, sub conducerea Procuraturii raionului Fălești, au efectuat la 2 noiembrie, percheziții la 4 centre medicale a IMSP CS Mărăndeni, într-o cauză penală pornită pe confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false.

In speță, cauza penală a fost inițiată ca urmare a depistării certificatelor de vaccinare fictive (eliberate în lipsa persoanei care s-ar fi vaccinat).

Astfel, polițiștii au ridicat 320 certificate de vaccinare COVID – 19, 34 de copii a buletinelor de identitate ce aparțin diferitor persoane, 12 registre de evidentă a persoanelor vaccinate,  625 de blanchete cu acord de vaccinare, 3 certificate de vaccinare (fără a se vaccina persoanele de facto), înscrisuri de ciornă cu date de identitate (nume, prenume, cod personal, data, luna, anul nașterii), informație în format electronic a persoanelor care  s-au vaccinat  împotriva virusului COVID – 19.

De asemenea, la unul dintre  angajații tehnici ai Centrului, au fost depistate 5 confirmări de vaccinare COVID – 19, care urmau a fi transmise medicului din cadrul Centrului medical.

În continuare se întreprind acțiuni pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, precum și verificarea veridicității tuturor documentelor. 

Conform legislației în vigoare persoanele implicate în asemenea infracțiuni se pedepsesc cu amendă în mărime de până la 32 500 sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 150 la 200 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

Poliția atenționează că, vaccinarea fictivă denaturează starea reală a situației epidemiologice, astfel, fiind mai dificilă  întreprinderea acțiunilor de combatere a COVID-19.

Reiterăm  că,  sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritare tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, astfel, va trebui în continuare să ne mobilizăm fiecare dintre noi și să conștientizăm că pericolul de îmbolnăvire nu a trecut încă, iar acțiunile Poliției au ca obiectiv protejarea sănătății oamenilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata