Polonezii au rezolvat problema energetică, au găsit nouă sursă de energie

0

Atunci când Paulina Mroczkowska a observat o grămadă din ce în ce mai mare de gunoaie în curtea vecinului de peste stradă, principala sa îngrijorare nu a fost cum s-au colectat deşeurile, ci cum vor fi utilizate, transmite Bloomberg.

40 de oraşe din Polonia se numără printre cele 100 de oraşe cu cea mai proastă calitate a aerului din Uniunea Europeană din cauza folosirii cărbunelui la încălzirea locuinţelor. Însă acum lipsa cărbunelui şi creşterea costului vieţii îi determină pe oameni să ardă alternative, inclusiv deşeuri domestice.

„Situaţia a devenit atât de gravă în ultima perioadă încât poţi să simţi cum gunoaiele sunt arse în fiecare zi, ceea ce este complet nou. Este îngrijorător să te gândeşti ce se va întâmpla atunci când se va face frig cu adevărat”, spune Paulina Mroczkowska, o mamă cu trei copii care trăieşte la Jablonna, o suburbie din nordul capitalei Varşovia.

În timp ce războiul Rusiei în Ucraina a scos la lumină fragilitatea securităţii energetice a Europei, Polonia se confruntă cu un risc suplimentar: eforturile destinate combaterii poluării merg în sens invers într-o ţară cu cele mai multe decese premature care au legătură cu poluarea aerului.

Guvernul polonez, care a suspendat temporar controalele privind calitatea aerului, analizează posibilitatea de a distribui măşti de protecţie anti-poluare la iarnă. Luna trecută, Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), cea mai importantă formaţiune din cadrul coaliţiei de guvernare din Polonia, a sugerat că oamenii trebuie să facă tot ce pot pentru a beneficia de căldură şi „este nevoie să putem arde orice, exceptând anvelope şi alte lucruri care sunt la fel de dăunătoare”.

Unele municipalităţi din Polonia au început să relaxeze restricţiile de mediu introduse în ultimii ani. De exemplu, în Cracovia o adunare regională a autorizat luna trecută arderea oricăror materiale, de la cărbune şi până la gunoaie, până la începutul lui 2024, screi Agerpres. Aceasta în condiţiile în care anterior poliţia din Cracovia a început să folosească drone echipate cu camere video pentru a verifica coşurile de fum pentru semnale că gospodăriile ard în mod ilegal deşeuri.

Sondajele de opinie arată că 60% dintre gospodării nu au suficiente stocuri de cărbune pentru a trece iarna, susţine Piotr Siergiej, purtător de cuvânt la o reţea de activişti de mediu Polski Alarm Smogowy. „Oamenii sunt speriaţi, au început să adune orice poate fi ars”, spune Piotr Siergiej.

Este vorba de lignit, lemn, turbă şi gunoi. Nowy Sacz, o localitate din sudul Poloniei, se confruntă cu o situaţie fără precedent în condiţiile în care municipalitatea colectează o cantitate de deşeuri mai mică decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, a dezvăluit primarul Ludomir Handzel. Aceasta în condiţiile în care localitatea respectivă s-a clasat pe primul loc în rândul celor mai poluate 334 de oraşe şi localităţi urmărite de Agenţia Europeană de Mediu

„Am constatat o scădere semnificativă a gunoiul colectat, în special când vine vorba de materiale care, cel puţin teoretic, ar putea fi arse precum hârtie, carton şi ambalaje: îi vom amenda pe cei care încearcă să ne otrăvească pe noi şi copiii noştri”, a spus Ludomir Handzel.

Polonia, o ţară cu 38 de milioane de locuitori, înregistrează anual peste 40.000 de decese premature din cauza poluării aerului.

Kamil Sukiennik, care trăieşte la Nowy Dwor, la marginea Varşoviei, spune că smog-ul din cartierul său provine de la cei care îşi pun în funcţiune sobele în fiecare seară. Mirosul pătrunzător se resimte încă de acum, la începutul toamnei, când mercurul din termometre încă nu a coborât sub zero.

„Prin comentariile lor Guvernul şi Jaroslaw Kaczynski ” au declarat practic război atât mie cât şi întregii comunităţi căreia îi pasă de calitatea aerului. Nu vom tolera acest lucru”, a spus Kamil Sukiennik, care face parte din reţeaua de activişti de mediu Polski Alarm Smogowy.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata