Premiul Nobel nu se falsifică ca Eurovision: Premiul Nobel pentru pace pleacă în Belorusia

1

Câştigătorii Premiului Nobel pentru Pace 2022 au fost anunțați vineri la Oslo, Norvegia. În total, 343 de nominalizaţi – 251 de persoane şi 92 de organizaţii – au concurat pentru premiu în acest an, potrivit Institutului Nobel.

Activistul pe drepturile omului din Belarus Ales Bialiatski, organizația „Memorial” pentru drepturile omului din Rusia și organizația „Centrul pentru Libertăți Civile” pentru drepturile omului din Ucraina au câștigat Premiul Nobel pentru Pace.

Anul trecut, premiul a fost împărţit de jurnalista filipino-americană Maria Ressa şi jurnalistul rus Dmitri Andreyevich Muratov „pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare”.

Premiul din acest an a fost anunţat pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care a intrat acum în cea de-a opta lună, dar şi pe fondul celui de-al treilea an al pandemiei de COVID-19.

Potrivit presei internaţionale, printre favoriţii din acest an au fost activista suedeză Greta Thunberg, preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski, opozantul rus Alexeki Navalnîi, Papa Francisc, opozanta belarusă Svetlana Ţihanuskaia sau Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Valoarea premiului Nobel este de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1,1 milioane de euro). Suma este împărţită.

Amintim că în 2022 EBU (European Broadcasting Union), organizatorul concursului Eurovision a falsificat punctajul final pentru a favoriza pe participanții din Ucraina. EBU au înlocuit punctajul juriului din România, Moldova și alte țări cu un substitut calculat în interes personal.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata