Polonia mută trupe în estul ţării, mai aproape de graniţa cu Belarus

0

Polonia a decis să mute formaţiuni militare din vestul ţării în est, din cauza potenţialei ameninţări pe care o reprezintă prezenţa grupului Wagner în Belarus, a anunţat vineri agenţia de ştiri de stat PAP, citându-l pe secretarul Comitetului de Securitate al ţării, relatează Reuters.

„Antrenamentele sau exerciţiile comune între armata belarusă şi grupul Wagner sunt, fără îndoială, o provocare”, a spus Zbigniew Hoffmann, citat de PAP.

Decizia a fost luată miercuri de Comitetul de Securitate al Poloniei, în cadrul unei reuniuni, a precizat Hoffmann. „Comitetul a analizat posibilele ameninţări, cum ar fi dislocarea unităţilor Grupului Wagner. Prin urmare, ministrul apărării naţionale, preşedintele Comitetului, Mariusz Blaszczak, a decis să mute formaţiunile noastre militare din vestul în estul Poloniei”, a spus oficialul.

Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a fost prezentat miercuri într-o înregistrare video în care le urează bun venit luptătorilor săi în Belarus, spunându-le că nu vor mai participa deocamdată la războiul din Ucraina, dar ordonându-le să-şi adune forţele pentru Africa, timp în care vor antrena armata belarusă.

Joi, Ministerul Apărării de la Minsk a declarat că mercenarii Wagner au început să antreneze forţele speciale belaruse într-un poligon militar situat la doar câţiva kilometri de graniţa cu Polonia.

Oamenii威而鋼 care locuiesc în apropierea graniţei Poloniei cu Belarus au declarat joi că au auzit tiruri şi elicoptere, agravându-le temerile că războiul din Ucraina va ajunge până la ei.

Ministrul apărării din Polonia, Mariusz Blasczak, declarase deja la începutul acestei luni că Polonia a început să mute peste 1.000 de soldaţi în estul ţării. De asemenea, la începutul lunii iulie, Polonia a declarat că va trimite 500 de poliţişti pentru a consolida securitatea la graniţa cu Belarus.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata