PPDA acuză PAS de preluarea controlului asupra Teleradio Moldova și îi cere Maiei Sandu să nu promulge legea

0

“Platforma DA constată cu îngrijorare acțiunile tot mai evidente ale Partidului Acțiune și Solidaritate de instituire a unui control excesiv asupra unor instituții de stat. În loc de realizarea rapidă și eficientă a dezideratelor sincere ale cetățenilor privind destructurarea schemelor criminale și corupte din sistemele judiciar și administrativ ale statului, PAS, prin unele acțiuni ale sale, afectează puternic fundamentele democrației și reanimează într-o nouă formulă mecanismul de control politic al instituțiilor.

Subordonarea IPNA Teleradio-Moldova de către Parlament este un semnal extrem de grav în ceea ce privește caracterul acestei guvernări, altul decât cel declarat în campania electorală și spațiul public. Suntem fermi în ideea că IPNA Teleradio-Moldova are nevoie de o reformă profundă, atât la nivel normative, cât și instituțional, dar calea aleasă de majoritatea parlamentară PAS este una periculoasă și greșită, atât pentru compania publică, cât și pentru societate în ansamblul ei. Nu există nicio îndoială că atât IPNA Teleradio-Moldova, cât și Consiliul Audiovizualului au fost instrumente politice în mâinile fostelor regimuri, dar intenția PAS de a-și subordona, în aceeași manieră autoritară, cele două instituții fundamentale ale audiovizualului moldovenesc, este una profund antidemocratică”, se mai arată în mesaj.

Totodată, PPDA insistă ca majoritatea PAS să aplice Hotărârea Parlamentului privind captivitatea instituțiilor statului, care ar permite demiterea membrilor Consiliului Audiovizualului și instituirea unei administrații provizorii la IPNA Teleradio-Moldova cu modificarea ulterioară a Codului Serviciilor Media Audiovizuale, care să garanteze autonomia instituțională a CA, independența și echidistanța editorială a IPNA Teleradio –Moldova și fortificarea caracterului său de instituție publică fără nicio dependența administrativă de Parlament.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata