Președinta Maia Sandu a comemorat victimele Holodomorului din Ucraina și ale Foametei organizate din Moldova

0

Președintele Republicii Moldova a participat astăzi la acțiunea publică „Aprinde o lumânare”, consacrată memoriei victimelor Holodomorului din Ucraina și ale Foametei din Moldova. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Ucrainei la Chișinău, Comunitatea Femeilor Ucrainene și Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova.

Șefa statului a vorbit despre urmările tragice ale acțiunilor regimului stalinist în timpul foametei organizate în Ucraina (în anii 1932-1933 și 1946-1947) și pe teritoriul actual al Republicii Moldova (1946-1947). „Patru milioane de ucraineni fără nicio vină, patru milioane de femei, copii, bătrâni, țărani care trăiau din roada pământului au murit, între anii 1932 și 1933, în urma unei foamete provocate intenționat de către regimul stalinist. Patru milioane. E ca și cum ai goli de orice viață o țară ca Moldova”, a subliniat Președinta Maia Sandu în discursul său.

Șefa statului a vorbit despre atrocitățile autorităților sovietice, în urma căreia au avut de suferit milioane de ucrainenii și moldovenii. „Deportări, execuții, colectivizare forțată, poduri din care a fost măturat orice firișor de grâu, interzicerea de a părăsi țara în căutarea unei căi de supraviețuire – toate s-au repetat mai târziu și în Moldova, ducând la pierzanie sute de mii de moldoveni. Sate pustiite, copii cu burțile umflate de foame, mame disperate să găsească măcar știr, scoarță de copac sau opinci vechi pentru a nu-și lăsa pruncii să moară sub ochii lor. În timp ce grânele colectate putrezeau în gări”, a mai menționat Președinta Maia Sandu.

Președinta Maia Sandu a condamnat și ororile războiului nedrept pe care îl duce, în prezent, Rusia în Ucraina.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata