Președintele Curții de Apel Chișinău, magistratul Vladislav Clima, a depus cerere de demisie

0

Președintele Curții de Apel (CA) Chișinău, magistratul Vladislav Clima, a depus vineri, 18 martie, cerere de demisie la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

La 5 mai 2021, activistul Grigore Petrenco, fost deputat comunist, a formulat o cerere către Președinție prin care i-a solicitat președintei R. Moldova, Maia Sandu, să anuleze decretul din 2 septembrie 2020 prin care judecătorul Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

În argumentarea solicitării făcute, Petrenco a acuzat conflicte de interese între judecătorul Veaceslav Clima și două membre ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Carolina Ciugureanu-Mihailuță și Elena Belei. 

Activistul a menționat că cele două membre al CSM ar fi trebuit să se abțină de la procedura de vot în cazul lui Clima întrucât acestea se aflau atunci în conflicte de interese cu judecătorul.

În mai 2021, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anulat decretul ex-președintelui Igor Dodon, prin care magistratul Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. 

Ulterior, Vladislav Clima a expediat o cerere în adresa Președinției prin care solicită anularea decretului prin care a fost demis din funcția de președinte al Curții de Apel. Pe 14 iulie 2021, magistratul Vladislav Clima a acționat-o in judecată pe președinta R. Moldova, Maia Sandu. Clima a solicitat Judecătoriei Chișinău să verifice legalitatea decretului prin care a fost demis din funcția de președinte al Curții de Apel.

La 31 decembrie 2021, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a anulat decretul prin care președinta R. Moldova, Maia Sandu, a respins dispoziția ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, privind numirea lui Clima în funcția de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău. Astfel, magistratul Vladislav Clima a rămas în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata