Președintele Parlamentului Igor Grosu s-a întâlnit cu un grup de parlamentari italieni

0

Președintele Parlamentului Igor Grosu s-a întâlnit, în dimineața zilei de astăzi, cu delegația Parlamentului Republicii Italiene, condusă de Vicepreședintele Camerei Deputaților Ettore Rosato.

La întrevedere au participat președinta Grupului de prietenie cu Italia Galina Sajin și membrul acestuia Mihail Druță, vicepreședintele Comisiei politică externă și integrare europeană Ion Groza.

Discuțiile au fost dedicate situației curente din regiune și impactului umanitar al conflictului militar din Ucraina asupra Republicii Moldova, dar și evoluției relațiilor bilaterale moldo-italiene.

Președintele Parlamentului a mulțumit autorităților italiene pentru contribuția la ajutorul umanitar al ONU destinat gestionării crizei refugiaților.

Totodată, șeful Legislativului a punctat necesitățile de care țara noastră are nevoie imediat pentru a face față situației umanitare extrem de dificile. Igor Grosu a subliniat în acest sens că este foarte importantă viteza de mobilizare a partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova.

Partea italiană a exprimat determinarea de a face demersurile necesare pentru a accelera eforturile internaționale de susținere  a Moldovei.  

În altă ordine de idei au fost apreciate succesele obținute în relațiile dintre Moldova și Italia, în special, recenta semnare a Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Italiene privind recunoașterea reciprocă a actelor de studii; ratificarea de către partea italiană a Acordului în domeniul securității sociale; simplificarea procedurii de recunoaștere  a permisului auto; avansarea dialogului pentru eliminarea tarifelor de roaming. 

Interlocutorii au vorbit și despre eforturile consecvente ale Republicii Moldova de integrare europeană, fiind transmis un mesaj de susținere a acestora din partea partenerilor italieni.

Parlamentarii  au convenit să intensifice colaborarea la nivel de instituții legislative, inclusiv al grupurilor de prietenie și comisiilor permanente.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata