Președintele Parlamentului, la 32 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate: ”Ne doresc nouă, tuturor, ca următorul mare proiect de țară să fie integrarea Republicii Moldova în UE”

0

Astăzi se împlinesc 32 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate. Cu acest prilej Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a adresat un mesaj de la tribuna Legislativului în care îi felicită pe toți cetățenii cu această zi. ”Acum 32 de ani, a fost adoptată Declarația de Suveranitate și astfel a fost făcut unul din primii pași spre independența țării noastre. Vă felicit pe toți cu această zi istorică, Ziua Suveranității și ne doresc nouă, tuturor, ca următorul mare proiect de țară să fie integrarea Republicii Moldova în UE”.

În același context, la Parlament a fost vernisată o expoziție de documente de epocă, printre care – copia Declarației de Suveranitate. Vizitatorii pot lua cunoștință de conținutul actului care instituie cetățenia şi prevede dreptul suveran de a menţine relaţii diplomatice cu toate ţările lumii. În textul Declarației se menționează că ”suveranitatea este exercitată în interesul întregului popor de către organul reprezentativ suprem al puterii de stat a Republicii. Nicio parte a poporului, niciun grup de cetăţeni, niciun partid politic sau o organizaţie obştească, nicio altă formaţiune, nicio persoană particulară nu poate să-şi asume dreptul de a exercita suveranitatea.”

Declaraţia de Suveranitate a fost votată pe 23 iunie 1990 de către deputaţii Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti. Declarația de Suveranitate a stat la baza elaborării Constituției, Legea Supremă a Republicii Moldova. Adoptarea Declarației de Suveranitate se consideră prima victorie importantă a forțelor democratice în lupta de renaștere şi eliberare națională.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata