Președintele României a aprobat instruirea în țara sa a zeci de militari ucraineni

0

Președintele român, Klaus Iohannis, a informat parlamentul de la București că, într-o premieră de la începerea invaziei rusești la scară largă în Ucraina, a aprobat instruirea în țara sa a 50 de militari ucraineni și tranzitarea prin România a echipamentelor donate Ucrainei de Finlanda.

Informarea președintelui Iohannis a fost transmisă comisiilor de apărare din Parlament şi va intra la vot în curând.

România va găzdui un program de instruire a piloților ucraineni pentru manevrarea avioanelor de vânătoare F-16, ca parte a acțiunilor comune NATO și UE de sprijinire a Ucrainei în fața agresiunii ruse.

Pregătirea piloților ucraineni urmează să se realizeze la centrul de antrenament de la baza aeriană militară de la Fetești, al cărei principal scop, potrivit ministerului român al Apărării, este acela de a îmbunătăți compatibilitatea forțelor NATO, în contextul agresiunii Rusiei în Ucraina și al situației de securitate instabile de la Marea Neagră.

Președintele României și oficialii din apărare nu au precizat concret când va începe programul de pregătire a piloților ucraineni.

Într-o scrisoare adresată parlamentului, Iohannis scrie că participarea României la instruirea efectivelor ucrainene transmite „un mesaj puternic privind susținerea și realizarea pe teritoriul României a acțiunilor destinate efortului de apărare colectivă”, potrivit HotNews.

Informațiile oferite de autoritățile române legate de sprijinul militar direct acordat de București Ucrainei sunt puține.

În urmă cu o lună însă, Centrul pentru Comunicare Strategică al guvernului ucrainean a publicat un clip video în care vorbea despre 15 pachete de ajutoare militare pe care România le-a trimis Ucrainei de la începutul războiului.

De cealaltă parte, Finlanda a fost una din țările europene care a trimis în mod constant ajutoare militare Ucrainei, inclusiv echipamente grele, muniții și alte elemente de luptă.

Sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata