Președintele Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse afirmă că Moldova poate evita prețul de 1300 de dolari pentru gaz, dacă conducerea țării va dori să negocieze cu responsabilii din Rusia

0

Cetățenii Republicii Moldova pot fi scutiți de plățile mari la facturile la gaz, dar aceasta depinde de abilitatea autorităților de la Chișinău de a discuta cu responsabilii din Rusia. Declarația a fost făcută de președintele Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse, Igor Dodon, invitat la televiziunea NTV Moldova.
Politicianul susține că, potrivit formulei de calcul a prețului de achiziție convenită de actuala putere cu furnizorul rus, din aprilie, Moldova va plăti mai scump pentru gaz. Prețul pentru mia de metri cubi poate ajunge la 1200-1300 de dolari. Potrivit lui Dodon, acum totul depinde de conducerea țării, care trebuie să poarte discuții de urgență cu Gazprom pentru a păstra formula de calcul valabilă pentru lunile reci ale anului.
”Începând cu aprilie, potrivit contractului secret o parte a căreia a apărut în spațiul public, Moldova va cumpăra gaz la prețul care se calculează conform următoarei formule: 70% din prețul spot și 30% din prețul mediu al petrolului din ultima perioadă. Anterior, pentru noi această formulă de formare a prețului de achiziție era inversă. Aceasta înseamnă că, din 1 aprilie, prețul pentru Moldova va fi mai mare de 1200-1300 de dolari pentru o mie de metri cubi. Acum achităm un preț de 540-560, iar din aprilie va fi 1200-1300, dacă autoritățile nu vor interveni de urgență să se înțeleagă cu Rusia ca să schimbe această formulă”, a declarat Dodon.
Președintele Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse susține că dacă se va reuși să se ajungă la o înțelegere, atunci prețurile în luna mai ar putea să scadă.
”Vreau să amintesc că Serbia care este țară candidat pentru a adera la UE achiziționează gazul cu 250 de dolari, Ungaria, țară membră NATO și UE, primește gazul la prețul de 340 -350 de dolari, iar Moldova – cu mai mult de 500 și va fi 1200, desigur că este posibilă o înțelegere. Acest lucru trebuie făcut imediat, în caz contrar vom plăti de două ori mai mult. Sper că Guvernul ia în calcul aceste riscuri și va iniția de urgență negocieri sau va stabili unele contacte cu responsabilii din Rusia”, a spus politicianul.
Igor Dodon a declarat autoritățile trebuie să ajungă imediat la o înțelegere cu Gazprom legată de desfășurarea auditului la compania Moldovagaz. Președintele Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse s-a arătat surprins de faptul cum responsabilii de la Chișinău au tergiversat timpul și nu au reușit să se încadreze în termenele stabilite cu furnizorul rus, astfel punând în pericol aprovizionarea țării cu gaz, începând cu luna mai.
”Nu trebuie să sperie cetățenii. Trebuie să găsească soluții la problemele care apar. Autoritățile trebuie de urgență să inițieze discuțiile cu Gazprom și să stăruie asupra prelungirii formulei de formare a prețului de achiziție valabil pentru perioada rece a anului încă măcar pentru o lună-două, astfel ca prețul să rămână la fel. Trebuie să accepte propunerea Moldovagaz ca auditul să fie desfășurat de una din cele patru companii internaționale, din contul Moldovagaz, dar nu din contul bugetului de stat, să facă un plan de eșalonare a datoriilor și să acționeze mai departe. (…) Cred că se poate ajunge la o înțelegere, dar pentru aceasta trebuie să fie dorință și să mergi să negociezi”, a declarat Igor Dodon.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata