Președintele Uniunii Teatrale din R. Moldova critică ultima decizie luată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică

0

Ultima decizie luată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, prin care va fi limitat accesul persoanelor la concerte, spectacole, ringuri de dans și evenimente desfășurate atît în spații închise, cît și în aer liber, este o decizie utopică și imposibil de realizat.  

De această părere este președintele Uniunii Teatrale din R. Moldova și directorul teatrului „Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chișinău, Sandu Grecu.

Contactat de Noi.md, acesta a menționat că nu poți cere de la un om care cumpără un bilet de 70-80 de lei să facă un test PCR Sars Cov 2 de 800 de lei.

”Eu cred că este imposibil ceea ce se cere, nu cred că aceasta va da ceva. Pînă la urmă sînt niște încălcări ale drepturilor omului, sînt oameni care nu vor să se vaccineze, sînt oameni care își vor face acest test, dar nu cred că cineva în Republica Moldova, în Chișinău sau în general într-o țară atît de neteatrală, unde lipsește cultura teatrală, lipsește tradiția de a merge la teatru de mic copil se va duce special să dea 800 de lei pentru testul COVID-19 pentru ca să meargă la teatru. Este puțin exagerat și lipsit de realitate. Eu cred că ceea ce au încercat și ceea ce ni s-a dat la 50% este foarte important, noi vom ține cont de toate restricțiile dar la urma urmei cei care sînt vaccinați ei au ales să își protejeze sănătatea, cei care nu s-au vaccinat, ei și-au asumat riscul. Atunci, dacă nu vine la teatru și oricum este nevaccinat, el cînd merge în troleibuz sau autobuz el merge la fel nevaccinat. După teoria aceasta ar însemna că și în transportul public și pe piață și la mall-urile noastre unde sînt o sumedenie de aglomerație, dar și în stradă, în parcuri trebuie să mergem toți cu acest pașaport”, a declarat Grecu.

Potrivit regizorului, astfel de decizii lovesc dur în lumea teatrală din Republica Moldova, iar drept consecință teatrele se vor închide.

”Ori se dă o directivă, ori se impune o vaccinare forțată, sau în cazul dat vom merge pe distanțarea care a existat și există în multe țări civilizate. Este imposibil să îi păzim noi la teatru pe cei care vin. Lumea și așa nu vine la teatru, dar să mai dea 800 de lei pentru un test ca să vină la spectacol unde un bilet costă în mediu 70-80 de lei este banal. Eu nu accept așa ceva, eu nu sînt de acord cu această propunere, cred că a fost cea mai neinspirată propunere care ar fi putut fi făcută. Asta ar însemna închiderea teatrelor, ne vor închide și ne vor impune iarăși restricții. Dacă m-ar asculta cineva aș propune ca sălile de spectacole să funcționeze cu 25% din spectatori, dar teatrele trebuie să funcționeze. Atunci cred că distanțarea va fi mult mai mare, dar numai nu cu asemenea cerințe care nu sînt real de respectat. Aici ar trebui pază, ar trebui poliție, ar trebui să ne batem, vine omul și-a procurat bilet, trece peste controlor, este o chestie foarte complicată”, a mai adăugat președintele Uniunii Teatrale.

Totodată, acesta menționează că biletele pentru luna septembrie au fost vîndute încă în luna august, iar acum de unde un conducător de teatru poate ști cine este vaccinat și cine va merge totuși să facă un test.

”Ideea s-a dat, ordinul s-a semnat, acum pentru mine este cel mai mare neajuns al Republicii Moldova, este că legi se fac dar nu se implementează, sau nu se arată metoda implementării. Dacă mie mi se va arăta cum se va implementa această directivă, eu aștept metoda de implementare a acestei legi. Dacă au vrut să arată, să bifeze că muncesc, vor să stopeze Covid-ul, da batem din palme, dar nu cred că aceasta este o măsură. Cel mai bine cred că este distanțarea socială, păstrarea tuturor cerințelor de protejare. Omul vrea se vaccinează, vrea nu! Ce ar însemna că oamenii nu mai văd teatrul? Europa joacă, Moscova joacă, în România se joacă spectacole, dar cu Moldova ce facem?”, a mai spus Sandu Grecu.

Reamintim că începînd cu 11 septembrie, în Republica Moldova va fi limitat accesul persoanelor la concerte, spectacole, ringuri de dans și evenimente desfășurate atît în spații închise, cît și în aer liber.

Anunțul a fost făcut de Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco după ședința Comisiei Naționale Extraordinară pentru Sănătate Publică din 9 septembrie 2021.

Astfel, în perioada 10 septembrie – 30 octombrie pe teritoriul țării noastră a fost declarată Stare de Urgență în sănătate publică.

Persoanele cu vîrsta mai mare de 18 ani care vor participa la evenimente în masă organizate în spații închise și deschise vor trebui să prezinte unul din următoarele documente:

  • certificatul de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hîrtie sau în format digital). Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  • rezultatul negativ al unui test RT-PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte; rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
  • concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi (6 luni) de la îmbolnăvire sau un act confirmativ de prezența a anticorpilor anti-COVlD-19. Actul confirmativ este valabil pe durata perioadei de 90 zile din data efectuării investigației.

De menționat că în hotărîrea publicată nu este clară metodologia de control a restricțiilor noi impuse, însă se menționează că Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în termen de 5 zile va elabora/actualiza instrucțiunile pentru activitate în condiții de pandemie COVID-19 pentru unitățile economice și sociale cu diverse genuri de activitate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata