Prețurile la medicamente se „îngrașă”

0

Sănătatea devine din ce în ce mai scumpă. După carburanți și alimente, prețurile la medicamente cresc constant în farmacii. Despre asta se plâng oamenii pe rețelele de socializare care spun că, în plin sezon rece, un preparat folosit la tratarea virozelor a ajuns să coste 90 de lei, în timp ce vara era vândut cu aproape 30 de lei mai puțin. Majorarea prețurilor ne-a fost confirmată și de reprezentanții unor farmacii care spun că tarifele scresc de la o zi la alta, așa că unele preparate s-au scumpit chiar și cu 100 de lei. De cealaltă parte, responsabili din domeniul farmaceutic ne-au spus că vor veni în zilele următoare cu o reacție.  

”Avem „crestere economică” pe alocuri și pentru cineva. Din iunie până în septembrie, preturile la multe medicamente, inclusiv la acest preparat, au crescut cu 20-30 la sută. Guvernul nu se implică, să nu sperie cumva fenomenul acesta „benefic”.” – a scris, cu ironie pe rețelele de socializare fostul comunist Victor Stepaniuc, despre un preparat pentru tuse, folosit des în cazul virozelor și care s-a scumpit cu aproape 30 de lei în ultimele luni.

Echipa TV6 a mers în câteva farmacii să verifice informația.

„El – Sirop pentru tuse, cât costă?
Ea – 93,75 de bani.
El – Eu știam că era 70.
Ea – S-a scumpit deja de vreo lună.
El – De o lună e atât de scump?
Ea – Da”.

În altă farmacie, același răspuns. Prețurile cresc aproape zilnic, iar unele preparate au ajuns să coste și cu 100 de lei mai mult, ne-au mărturisit farmaciștii.

” – Sunt multe medicamente care s-au scumpit. Prețurile se schimbă în fiecare zi, nu depunde de noi.
– Acestea-s prețurile pe piață, cum le importă depozitul, așa ni le aduc și nouă, nu depinde de farmacie.
– Sunt care și cu 100 de lei s-au scumpit. De exemplu siropul era 100 și ceva. Acum e 245 de lei”.

Oamenii, mai ales pensionarii, par vizibil afectați de scumpiri. Această femeie, spre exemplu, a intrat în farmacie zâmbind, dar a ieșit afară tristă.

„- Cât ați plătit pentru această sacoșă de medicamente? – 800 de lei. – Ce fel de medicamente ați procurat? – De tensiune, inimă – Cât e pensia dumneavoastră? – 1200 de lei. -Reiese că aproape toată pensia ați dat-o pe medicamente? – Da. Țăranul se jăluie, dar nu are cui”.

Pe leacurile scumpe s-au plâns și alții.

„Erau 8 lei, dar acum picăturile de inimă costă 18 lei. 500 de lei trebuie pentru medicamente de tensiune și inimă. Eu am început a plânge și i-am zis farmacistei: Cum așa?!”

„E foarte complicat în ultima perioadă. Parcă am vrut să vedem niște schimbări în țară, dar prețurile cresc”.

„Suntem pensionari cu 1600 de lei. Chiar vin de la policlinică pot să vă arăt chiar urmăm tratamente și foarte scumpe. Pentru noi pensionarii e foarte greu și costisitor”.

„Nu-i control, nu-i control de sus. Totul e haos”.

Responsabila de la relații publice a Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Oxana Bălan ne-a rugat să revenim mâine cu un apel pentru a lua legătura cu administrația agenției.

OXANA BALAN, responsabila relații publice a Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale: „Puteți mâine să reveniți fiindcă la noi acum se discută niște chestii și să reveniți mâine ca să pot să vorbesc cu domnul director ca să vă dau un răspuns”.

Iar președintele Asociației Farmaciștilor, Ion Zgîrcu ne-a declarat în prealabil că scumpirile ar fi provocate de distribuitorii de medicamente, reieșind din creșterea prețurilor la combustibil și produsele petroliere.

ION ZGÎRCU, președintele Asociației Farmaciștilor din Republica Moldova: „S-au scumpit foarte mult prețurile de transportare. s-a scumpit benzina și respectiv s-au scumpit și costurile de logistică. Farmacia nu poate pune mai mult decât un anumit procent la medicamente deasupra. Farmacia are un adaos limitat inclus de stat care se monitorizează foarte strict și practic nu este încălcat niciodată”.

Potrivit studiului oferit de Ministerul sănătății: în Republica Moldova, farmaciile sunt unele din cele mai vizitate instituții de către populația generală – zilnic fiind vorba de peste 150.000 de persoane.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata