Prim-ministrul Dorin Recean: „Programul Prima Casă Plus este o investiție în viitorul tinerilor și al familiilor din Republica Moldova”

0

Programul Prima Casă Plus va fi disponibil pentru cetățeni, începând cu luna iulie 2024, iar până atunci Guvernul va finaliza procesele necesare, pentru a simplifica procedurile de accesare. Despre modificările operate pentru îmbunătățirea programului a vorbit prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul unei conferințe de presă.

„Guvernul lansează programul Prima Casă Plus, un ajutor de stat țintit, dedicat familiilor din Republica Moldova, prin care construim condiții mai bune de viață acasă pentru toți oamenii acestei țări. Acest program este o investiție în viitorul nostru, în viitorul tinerilor și al familiilor din Republica Moldova”, a spus prim-ministrul.

Potrivit premierului, va fi extinsă lista de beneficiari – la program vor putea participa și reprezentanții profesiilor libere, cum ar fi avocații, executorii judecătorești, mediatorii, taximetriștii, artiștii și alte persoane care pot să demonstreze un venit. De asemenea, va crește plafonul maxim de creditare de la 1 milion până la 2,5 milioane de lei, cu o rată fixă de 7,63%, iar durata maximă a creditului va fi extinsă de la 25 până la 30 de ani.

O altă noutate ține de majorarea cotei de garantare a creditului de către stat de la 50% la 70%, pentru locuințele cumpărate în afara municipiului Chișinău. Pentru locuințele din capitală, date în exploatare cu până la 10 ani până la depunerea cererii, cota va crește de la 50% până la 65%. 

Cei care participă deja la program pot beneficia de o recreditare sau schimbare a creditorului prin intermediul programului Prima Casă Plus. În același timp, cei care au o locuință nu mai mare de 50 de metri pătrați vor putea depune dosarul pentru o locuință mai mare.

Totodată, un șir de proceduri vor fi simplificate, în beneficiul cetățenilor, prin digitalizarea proceselor și eliminarea unor certificate eliberate de Agenția Servicii Publice. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata