Prim-ministrul Dorin Recean s-a întâlnit la Briceni cu autoritățile publice locale și serviciile desconcentrate

0

Prim-ministrul Dorin Recean și-a început vizita de lucru în raionul Briceni cu o discuție cu 25 de primari din regiune. Oficialul a discutat cu aleșii locali despre problema forței de muncă, calitatea drumurilor, lipsa iluminatului stradal și a apeductelor, gestionarea deșeurilor, salarizarea în sectorul public, dotarea instituțiilor sociale și a spațiilor publice. 

Premierul Dorin Recean s-a referit la importanța valorificării depline a surselor financiare disponibile pentru implementarea proiectelor de dezvoltare regională și locală, accentuând că, anul trecut, în raionul Briceni nu a fost valorificată o parte din banii prevăzuți în buget. 

„Trebuie să avem o disciplină în executarea bugetară, pentru a nu rămâne cu sume nevalorificate. În acest sens, avem nevoie de un mecanism flexibil de replanificare, ca să ne putem ajusta mai rapid, prin realocări de resurse financiare”, a spus prim-ministrul Dorin Recean. 

Șeful Executivului s-a referit la necesitatea de a ajuta funcționarii în scrierea proiectelor finanțate de partenerii externi: „Țara noastră are acces la mai multe resurse destinate localităților din Republica Moldova, dar pentru a beneficia de acestea trebuie să înaintăm proiecte sustenabile. Procesul de scriere a proiectelor este foarte important – ține de o disciplină a organizării activității și obiectivelor noastre pe care le urmărim în beneficiul oamenilor”. 

Potrivit prim-ministrului Dorin Recean, o altă oportunitate pentru dezvoltarea localităților este programul „Satul european”, lansat de Guvern, precum și valorificarea proiectelor de înfrățire cu localitățile din România, unde există deschidere pentru proiecte comune, dar și posibilitatea de a prelua experiența în scrierea și accesarea proiectelor europene. 

„Dezvoltarea durabilă, asigurarea accesului la servicii publice calitative și suportul pentru mediul de afaceri sunt priorități pentru Executiv”, a spus prim-ministrul Dorin Recean. 

Menționăm că, în total, din raionul Briceni, au fost depuse 10 proiecte în cadrul Programului „Satul European”, pe diverse domenii: construcția sistemelor de apeduct și canalizare în patru localități – Corjeuți, Drepcăuți, Larga și orașul Lipcani, instalarea iluminatului stradal în satul Criva, elaborarea planului urbanistic în Grimăncăuți și Colicăuți, dotarea instituțiilor de învățământ în satul Cotiujeni, instalarea unei stații fotovoltaice cu capacitatea de 100 kw și dotarea cu echipament de producere a energiei regenerabile în satul Șirăuți, reabilitarea Casei de cultură din satul Slobozia-Șirăuți. Costul total al finanțării se ridică la peste 23 de milioane de lei. Până în prezent, s-a reușit finalizarea proiectelor în localitățile Drepcăuți, Larga, Criva, Cotiujeni și Șirăuți.

De asemenea, premierul Dorin Recean a vorbit și cu reprezentanții serviciilor desconcentrate din Briceni. În cadrul întrevederii, s-a accentuat necesitatea facilitării accesului la serviciile publice și creării condițiilor favorabile pentru dezvoltarea mediului de afaceri, care contribuie la bunăstarea comunităților, astfel încât antreprenorii să poată genera mai multe locuri de muncă, iar cetățenii să muncească acasă și să aibă un trai decent.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata