Primăria Chișinău va avea pentru 2023 un deficit bugetar de 500 de milioane de lei

0

Primăria Chișinău va avea pentru 2023 un deficit bugetar de 500 de milioane de lei. Cel puțin asta spune primarul general Ion Ceban, în timpul unor declarații de presă. Ceban afirmă că totul ar fi fost mult mai bine, dacă Guvernul își lua responsabilitatea și achita acele milioane, pentru care a investit Primăria.

„Deficitul real, este cel care este specificat în indicatorii și parametrii de bază, este de peste 500 milioane lei. Dar vreau să vă spun că sunt complicații foarte mari pentru noi. Nu țin cont de faptul că, repet, din ce a fost pe Covid peste 127 de milioane nu s a întors nimic municipalității. E presiune pe întreținere din cauza creșterii tarifului energiei, care este de ordinul sutelor de milioane astăzi, bani care nu au ajuns la grădiniță, la școală, la ajutoare, la spații publice, la transport și așa mai departe. În ceea ce ține de criza refugiaților, la fel nu s-au întors toate cheltuielile care au fost și acum mai există și această presiune pe 1300 de lei. Deci cum se vom face. Îi vorba 158 de milioane – trei străzi Albișoara. O să încercăm să facem față, dar va fi foarte dificil. Anul următor vom depune toate eforturile. Eu de ce e supărată? Guvernarea centrală încearcă să înăbușe cu tot dinadinsul Chișinăul.

Toate lucrurile au fost absolut deschise. Deci noi n-am făcut așa cum a făcut autoritatea centrală, ca să discutăm patru ore, să dezbatem. Nici miniștrii n-am reușit să citească buget pe care l am propus la Ministerul de Finanțe. A fost public după data de 16, odată ce au fost mari parametri? Am spus că am întârziat pentru că s-a întârziat și la nivel central. Astăzi suntem în data de 27. 11 zile cred că sunt suficiente pentru a face cunoștință cu un proiect de buget, plus că au fost acele dezbateri la care putea să vină oricine”, a declarat edilul.

Întrebat dacă se va lua credite pentru a acoperi deficitul bugetar, Ion Ceban spune că nu este sigur de acest lucru.

„Nu știm exact că urmează să vedem care va fi situația începând cu luna ianuarie, februarie, care va fi presiune în continuare, care va fi relația cu autoritatea centrală, dacă vor fi acoperite toate cheltuielile către autoritatea centrală și atunci vom putea să revenim cu detalii”, a conchis primarul.

Amintim că membrii CMC din PAS încearcă să pună bețe în roate, ca anul acesta să nu fie aprobat bugetul și să fie lăsat pentru anul viitor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata