Primii 3 condamnați pentru vânzarea fictivă a „mașinilor din Europa,” cu organizatori din penitenciare

0

Urmare a trimiterii în judecată a unui dosar penal, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță condamnarea primilor trei inculpați în dosarul vânzărilor fictive a mașinilor importate din Europa, cu prejudicii de circa două milioane de lei.

Potrivit sentinței pronunțate de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, cei trei își recunosc vinovăția. Aceștia sunt două femei cu vârste de 21 și 28  ani, precum și un bărbat cu vârsta de 28 ani Așa cum și-au recunoscut vinovăția, bărbatul care este tată a cinci copii a fost amnistiat, iar cele două femei sunt în perioadă de probațiune timp de un an. Suplimentar, doi din ei urmează să le întoarcă clienților înșelați peste 150.000 lei, precum și să le achite prejudicii morale de 25.000 lei total.

„Trimiterea dosarului în judecată a fost precedată de 60 de percheziții”

Reamintim, schema de escrocherie cercetată sub conducerea PCCOCS de ofițerii INI ai Poliției a avut loc din vara lui 2020 până în noiembrie 2021, iar în noiembrie 2021, au avut loc 60 de percheziții cu sprijinul angajaților de la „Fulger” în penitenciare și la domiciliile persoanelor vizate (video). Cei trei au fost identificați de organizatorii deținuți inclusiv în baza anunțurilor de căutare a unui loc de muncă, așa cum nimeni din ei nu era angajat. Aceștia comunicau pe aplicații mobile cu organizatorii și aveau în mare parte rol de intermediari cu clienții înșelați – la primirea sumelor de bani în avans și formulării recipiselor de primire a lor. Spre exemplu, în unele cazuri pentru transmiterea către deținuți ori interpuși a sumelor de 1000 euro, unul din condamnați a recunoscut că și-a oprit 50 de euro, iar la suma de 3000 euro – 300 euro. Totodată, una din condamnate avea și rolul de redactare a unor filmulețe cu mașinile pe care organizatorii pretindeau că le vindeau.

„Autodenunțuri făcute de către inculpați”

Potrivit declarațiilor, bărbatul condamnat a fost contactat de un client înșelat, iar una din femei a fost avertizată de un organizator să închidă telefonul, după preluarea unei sume. Astfel, aceștia s-au prezentat la poliție pentru autodenunțuri, iar femeia a predat și telefonul folosit la comiterea infracțiunii și banii rămași din remunerarea primită. Totuși, potrivit dosarului gestionat de procurorii PCCOCS, printre învinuiți sunt și persoane care foloseau nume false în comunicarea cu clienții, precum și numeroase cartele telefonice, ca să împiedice aflarea adevărului de către autorități. De asemenea, instanța de judecată a observat inclusiv și faptul că din inculpații condamnați o persoană a executat și însărcinări care țin de redactarea clipurilor publicitare. Aceste și alte acțiuni, potrivit instanței de judecată, indică spre faptul că inculpații erau conștienți de faptul că erau implicați în fapte ilegale.

În ceea ce privește stadiul investigațiilor penale în raport cu alți inculpați, acestea continuă, iar 10 persoane – atât actuali deținuți, cât și persoane din libertate – sunt trimiși pe banca acuzaților. Până la pronunțarea unei hotărâri de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, aceștia beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata