Proiectul documentar „Drumul Războiului”. La Chișinău va fi lansată o expoziție neobișnuită

0

O nouă parte a proiectului documentar „Drumul Războiului”, realizat de jurnaliștii moldoveni Andrei Captarenco și Viorica Tataru, va fi prezentată publicului într-un mod neobișnuit. Din data de 5 iulie, mai multe materiale adunate în Ucraina vor fi expuse la Muzeul Național de Artă al Moldovei, în cadrul unei expoziții multimedia.

Expoziția reprezintă o descindere în realitățile crude ale tragediei în care s-a pomenit poporul ucrainean, văzută și documentată pe viu de cei doi jurnaliști, care din prima zi a conflictului s-au aflat în cele mai fierbinți zone ale războiului.

“Din clipa când a început războiul am mers aproape în toate orașele din Ucraina care au fost atacate de armata lui Putin. Am filmat zeci de interviuri ale ucrainenilor ajunși în mijlocul acestor evenimente tragice, însă nu toate s-au încadrat în filmul „Drumul Războiului: Irpin”. Din acest motiv, am organizat această expoziție multimedia. Vrem să aducem în văzul publicului acele orori pe care le provoacă războiul în viața oamenilor simpli care își trăiau viața liniștit în casele lor acum distruse de bombele agresorului dur.” , susține jurnalistul Andrei Captarenco.

Cu ajutorul instalațiilor digitale interactive, la etajul trei al Muzeului Național de Artă va fi creat un spațiu imersiv pentru a amplifica emoțiile și experiențele trăite de Andrei Captarenco și Viorica Tataru. Expoziția va fi divizată în zone dedicate simțurilor umane precum văzul și auzul, care au scop să amplifice realitățile dure surprinse de camerele foto și video.

„Importanța expoziției se manifestă nu doar prin imaginile video care arată emoția trăită de autorii care se aflau în Ucraina. Zonele, mood-ul și experiențele au scopul de a amplifica efectul și emoțiile redate în video. Pentru asta am creat zone dedicate cu pârtii vizuale, altele doar cu pârtii auditive. Separate, acestea vor amplifica rând pe rând câte un simț uman. Arta digitală îmbinată cu experiențele vizuale o să creeze o experiență apropiată de cea adevărată”, a declarat Dumitru Gangaliuc, reprezentantul echipei care oferă suport în realizarea expoziției.

Nucleul expoziției va fi filmul documentar „Drumul Războiului: Irpin”, care relatează o poveste de dragoste născută într-un adăpost din orașul Irpin, în timp ce localitatea era ocupată de trupele ruse. Expoziția multimedia face parte din proiectul documentar „Drumul Războiului”, care oferă o perspectivă unică și autentică despre drumul anevoios pe care îl parcurg ucrainenii pentru a-și redobândi identitatea și libertatea.

„Acest film reprezintă metafora renașterii poporului ucrainean din cenușă. Precum eroii noștri Marina și Sașa s-au unit, trecând prin greutăți de nedescris, așa și Ucraina a devenit mai puternică, mai rezistentă, chiar dacă agresiunea rusă încearcă s-o distrugă. Războiul nu amână nimic, doar intensifică dorința de a trăi fiecare zi, plătind cu viața pentru libertate.”, spune jurnalista Viorica Tataru.

Vernisajul expoziției va avea loc pe 5 iulie, iar doritorii o vor putea vizita până în data de 17 iulie. Aceasta este gratuită, fiind achitat doar biletul de intrare în muzeu în valoare de 10 lei. Expoziția este lansată în contextul Anului Culturii Ucrainene în țara noastră, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă și cu suportul Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata