Putin, Xi Jinping și Erdogan se întâlnesc la summitul OCS în Kazahstan

0

Președintele rus Vladimir Putin a sosit, miercuri, în Kazahstan pentru a avea discuţii pe teme de securitate regională şi apărare în cadrul summitului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS). El va avea și o serie de întâlniri bilaterale, inclusiv cu liderii chinez şi turc, relatează Reuters, potrivit News.ro. 

Astana, capitala Kazahstanului, găzuieşte miercuri şi joi, summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), un forum înfiinţat de China şi Rusia în 2001 pentru a fi un gardian al securităţii în regiunea Eurasia.

„Liderii ţărilor membre ale OCS vor discuta despre starea actuală şi perspectivele de aprofundare a cooperării multilaterale în cadrul organizaţiei şi de îmbunătăţire a activităţilor acesteia”, a declarat Kremlinul într-un comunicat.

Deşi reuniunea va fi probabil dominată de Rusia şi China, sunt aşteptaţi să participe şi liderii sau reprezentanţii Azerbaidjanului, Belarusului, Indiei, Iranului, Kazahstanului, Qatarului, Kârgâzstanului, Chinei, Mongoliei, Emiratelor Arabe Unite, Pakistanului, Tadjikistanului, Turkmenistanului, Turciei şi Uzbekistanului.

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, este de asemenea invitat, au declarat marţi agenţiile ruse. Kremlinul a declarat că Putin va avea o serie de discuţii bilaterale, inclusiv cu preşedintele chinez Xi Jinping şi cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, care este aşteptat la Moscova în această lună, nu va participa, dar ţara sa va fi reprezentată de ministrul de externe Subrahmanyam Jaishankar, a declarat marţi ministerul.

La summitul de anul trecut, desfăşurat în format virtual, grupul a emis o declaraţie critică la adresa a ceea ce consideră a fi impactul negativ al „extinderii unilaterale şi nelimitate a sistemelor globale de apărare antirachetă de către anumite ţări sau grupuri de ţări”, fără a se referi în mod direct la extinderea NATO şi la asistenţa militară occidentală pentru Ucraina.  

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata