R. Moldova se alătură sancțiunilor internaționale. Parlamentul a aprobat modificări

0

Moldova va aplica sancțiunile internaționale, conform unui mecanism aprobat de Parlament. 

Proiectul a fost votat de deputați în lectura a doua, vizează persoanele fizice și juridice, iar bunurile lor pot fi sechestrate transmite democracy.md cu referire la Realitatea.md.

„Adoptarea acestui document face parte din Planul de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de Comisia Europeană în Avizul privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În cadrul acestuia, Republica Moldova și-a asumat angajamentul de deoligarhizare prin eliminarea influenței excesive a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice. (…)

Principalii subiecți vizați de proiectul de lege și în privința cărora va fi posibil de aplicat măsuri restrictive internaționale sunt persoanele fizice și juridice din țară și de peste hotare, care  au comis fapte unanim sancționate la nivel mondial, asasinate sau acte de tortură față de persoane ce au încercat să demaște acțiuni ilegale comise de funcționari publici străini sau care prin activitatea lor urmăreau să apere drepturile omului recunoscute la nivel mondial. De asemenea, printre subiecți se regăsesc persoanele care în exercițiul unei funcții publice importante la nivel național sau internațional sunt responsabile sau complici la ordonarea, controlul sau dirijarea în alt mod a unor acte masive de corupție”, se arată într-un comunicat emis de Parlament.

Conform autorilor, modificările adoptate vizează mai multe aspecte, printre care modalitatea de comunicare cu subiecții vizați și atribuțiile fiecărei autorități și instituții publice, în contextul punerii în aplicare a măsurilor restrictive internaționale.

În document sunt stipulate prevederi referitoare la bunurile care ar putea deveni obiectul sancțiunilor internaționale. Așadar, se reglementează raportarea acestora, preluarea controlului asupra lor sau blocarea.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata