R. Moldova și Franța vor încheia un nou Acord de cooperare în domeniul apărării

0

Republica Moldova și Franța vor încheia un nou Acord de cooperare în domeniul apărării, pe o perioadă nedeterminată. Parlamentul a votat în prima lectură pentru ratificarea Acordului semnat la Paris, la 7 martie 2024.

Potrivit Legislativului, inițiativa de încheiere a unui nou Acord aparține Franței și a fost exprimată după desfășurarea la Chișinău a celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene.

„În anul 1998, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a încheiat cu Ministerul Apărării din Franța un Acord în același domeniu. Acesta nu acoperă tot spectrul de aspecte ale cooperării și, în context, se propune inițierea unui nou Acord. 

Documentul nou are scopul de a stabili și a dezvolta o cooperare avantajoasă atât pentru Franța, cât și pentru Republica Moldova. Acordul prevede colaborarea în domenii precum politica și planificarea apărării, reforma forțelor armate, controlul și gestionarea spațiului aerian, medicina militară etc.”, se arată în comunicat.

Cooperarea va avea următoarele forme: vizite oficiale și reuniuni de lucru, schimburi de experiență, consultări, specializări, antrenamente și exerciții comune. De asemenea, autoritățile vor elabora, în fiecare an, un plan de cooperare bilaterală, care va include detalii privind acțiunile și numărul de persoane implicate în desfășurarea acestora.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata