R.Moldova va beneficia de 7 milioane de euro din partea UE pentru consolidarea serviciului de apărare a țării

0

Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova 7 milioane de euro pentru consolidarea serviciului de apărare a țării. Mai exact, această măsură de asistență va contribui la consolidarea capacităților Serviciului Medical Militar și a Batalionului de Inginerie al Forțelor Armate ale Republicii Moldova, inclusiv a capacității acestora de a furniza serviciile respective civililor în situații de criză sau de urgență.

Consiliul a adoptat ieri un set de decizii care stabilesc patru măsuri de asistență în cadrul Institutului European pentru Pace (IEP) în sprijinul Georgiei, Republicii Moldova, Ucrainei și Republicii Mali.

În special, UE va finanța furnizarea de echipamente medicale pentru Serviciul Medical Militar și de echipamente de eliminare a munițiilor explozive pentru Batalionul de Inginerie.

Această măsură este în valoare de 7 milioane de euro pe o perioadă de 36 de luni.

„Aceste măsuri urmăresc să consolideze capacitățile țărilor beneficiare în chestiuni militare și de apărare, cu scopul de a promova reziliența internă. Pentru Georgia, Republica Moldova și Ucraina, UE urmărește, de asemenea, să sporească capacitatea și interoperabilitatea forțelor armate locale pentru a contribui la misiunile și operațiunile militare ale Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC). Măsurile sunt ca răspuns la solicitările trimise Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate de către țările implicate”, este menționat într-un comunicat al Delegației europene în Republica Moldova.

Toată asistența va fi condiționată de respectarea legislației internaționale relevante, în special a drepturilor internaționale ale omului și a dreptului internațional umanitar, precum și a instrumentelor juridice relevante și a celor mai bune practici bazate pe regulile, standardele și politicile internaționale și ale UE în domeniul furnizării de echipamente pentru forțele armate.

Niciuna dintre măsuri nu implică furnizarea de echipamente concepute pentru aplicarea forței letale, este menționat în comunicat.

Instrumentul european de pace a fost instituit în martie 2021 pentru a finanța acțiunea externă a UE cu implicații militare sau de apărare, cu scopul de a preveni conflictele, de a menține pacea și de a consolida securitatea și stabilitatea internațională.

IEP permite, în special, UE să finanțeze acțiuni de consolidare a capacităților statelor terțe și ale organizațiilor regionale și internaționale în domeniul militar și al apărării.

În special, IEP permite UE să finanțeze acțiuni menite să consolideze capacitățile statelor terțe și ale organizațiilor regionale și internaționale în ceea ce privește chestiunile militare și de apărare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata