Republica Moldova și Ucraina încep oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană

0

Cele 27 de țări ale Uniunii Europene au confirmat că pe data de 25 iunie vor deschide negocierile de aderare cu Ucraina și R. Moldova.

Miniștrii de Finanțe ai UE, reuniți la Luxemburg, au adoptat în mod oficial cadrul de negociere cu aceste două țări candidate, confirmând un acord de principiu la care au ajuns ambasadorii lor săptămâna trecută. Acest acord deschide calea pentru deschiderea oficială a negocierilor marți, la Luxemburg, transmite democracy.md cu referire la G4media.ro.

De menționat că președintele R. Moldova, Maia Sandu, a semnat la 21 iunie Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și a desemnat-o pe Cristina Gherasimov, viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, în calitate de negociator-șef.

În acest sens, președintele R. Moldova i-a urat succes delegației care va reprezenta țara noastră la Luxemburg, la lansarea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

R. Moldova a solicitat aderarea la Uniunea Europeană pe data de 3 martie 2022, în aceeași zi cu Georgia și la trei zile după Ucraina. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană a recomandat oficial Consiliului Europei să i se acorde R. Moldova o perspectivă europeană și statut de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, cu o serie de condiții privind începerea negocierilor de aderare, iar pe data de 23 iunie, Consiliul Europei a oferit R. Moldova statutul de țară candidată la aderare.

Pe data de 14 decembrie 2023, Consiliul Europei a aprobat deschiderea negocierilor pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Astfel, țara noastră este una dintre cele nouă țări candidate actuale la UE, împreună cu Albania, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia și Ucraina.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata