Republica Moldova va beneficia de un grant de 220 milioane de dolari din partea SUA pentru proiecte în sectorul energetic

0

 Guvernul Statelor Unite ale Americii va acorda țării noastre un grant în valoare de 220 milioane de dolari pentru implementarea proiectelor de investiții în sectorul energetic. PROIECTUL de lege privind ratificarea celui de-al 15-lea Amendament din Acordul de asistență privind obiecti必利勁 vul de dezvoltare dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană a fost votat în lectura a doua de 56 de deputați.

Potrivit documentului, Guvernul SUA va aloca o contribuție financiară adițională în valoare de 220 milioane de dolari. Finanțarea adițională este oferită pentru a consolida securitatea energetică a țării noastre și a reduce dependența de Federația Rusă prin conectarea sectorului energetic din Republica Moldova cu sistemele europene, atragerea de investiții în producția locală de energie, diversificarea aprovizionării cu gaze naturale și creșterea eficienței energetice.

Finanțarea totală conform Acordului de asistență privind obiectivul de dezvoltare pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană va depăși suma de 392 milioane de dolari, care constituie asistență nerambursabilă oferită țării noastre.

Acordul mai stabilește condițiile de acordare de către Guvernul SUA, prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a suportului bugetar în valoare de 76,8 milioane de dolari. Potrivit Acordului, Guvernul Republicii Moldova se angajează să rămână aliniat cu Agenda Energetică a Uniunii Europene. În context, autoritățile vor continua procesul de armonizare a cadrului legal al Republicii Moldova cu Acquis-ul UE.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata