Republica Moldova va semna astăzi parteneriatul de Securitate și Apărare cu Uniunea Europeană

0

La Bruxelles, începe astăzi cea de-a 8-a reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Urmează să fie semnat Parteneriatul de Securitate și Apărare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, document care se referă la domenii de cooperare ca apărarea civilă, schimbul de informații extins și combaterea amenințărilor cibernetice.

De asemenea, proiectul prevede și ajutorarea Moldovei să-și promoveze interesele în foruri internaționale, inclusiv la ONU, transmite IPN.

Într-o ciornă a documentului, văzută de Europa Liberă Moldova, se arată printre altele că, în viitor, Moldova ar putea participa, dacă va dori, la noua structură de reacție europeană față de crize din vecinătatea ei, numită Rapid Deployment Capacity, cât și la exerciții militare ale UE.

Este menționată de asemenea posibilitatea ca Moldova să participe la proiecte UE în domeniul industriei apărării și la achiziții comune de armament în cadrul blocului cu 27 de membri ca un fel de „invitată”, dat fiind că deocamdată este doar candidată la aderare.

UE ar urma să sprijine mai mult Moldova la paza frontierelor, inclusiv pentru combaterea migrației ilegale și a traficului de oameni, ca și a criminalității organizate și contrabandei cu armament.

În ciorna acordului, citată de Europa Liberă, se arată printre altele că noua Strategie de Securitate Națională, adoptată de Parlamentul de la Chișinău în decembrie 2023 (aceeași care identifica drept principala amenințare externă Rusia), menționează aderarea la UE ca unul din principalele obiective ale țării și cooperarea extinsă cu UE și alți parteneri și aliați în abordarea „provocărilor transnaționale”.

Delegația de la Chișinău este condusă de prim-ministrul Dorin Recean.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata