Rezoluția de negociere pentru aderarea Moldovei la UE, votată de eurodeputați

0

O rezoluție prin care se cere Comisiei Europene și Consiliului UE începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la finalul anului 2023, a fost votată marți, 21 februarie, de eurodeputații și parlamentarii care participă la Chișinău la cea de-a 10-a sesiune a Adunării Parlamentare Euronest (AP Euronest).

Astfel, deputatul european Siegfried Mureșan a comunicat că rezoluția privind importanța strategică a începerii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și R. Moldova a fost inițiată de Grupul Partidului Popular European și a fost adoptată astăzi, cu largă majoritate, de membrii Adunării Parlamentare Euronest: 36 de voturi pentru, 0 împotrivă și o abținere, transmite democracy.md cu referire la zdg.md.

Adunarea Parlamentară Euronest este formată din membri ai Parlamentului European și parlamentari din Ucraina, R. Moldova, Georgia, Armenia și Azerbaidjan.

În textul rezoluției, mai cerem și integrarea graduală a R. Moldova și Ucrainei în Piața Unică Europeană înainte de finalizarea negocierilor de aderare. Astfel, prin integrarea celor două țări la Piața Unică, cetățenii Ucrainei și R. Moldova vor simți mai repede o parte dintre beneficiile cele mai importante ale aderării propriu-zise la Uniunea Europeană, precum crearea de noi locuri de muncă stabile și bine plătite, atragerea de noi investitori europeni în cele două țări, creșterea exporturilor de produse moldovenești și ucrainene către Uniunea Europeană și acces mai facil, la prețuri mai mici, la produsele din UE”, a menționat parlamentarul.

Totodată, membrii Adunării menționează că este important din punct de vedere strategic stabilirea unor termene clare pentru încheierea negocierilor de aderare cu țările candidate până cel târziu la sfârșitul actualului deceniu.

 În jur de 100 de oficiali din țările Parteneriatului Estic și membri ai Parlamentului European au participat la cea de-a 10-a sesiune a Adunării Parlamentare Euronest (AP Euronest), care s-a desfășurat la Chișinău. Printre subiectele puse în discuție figurează consecințele invaziei Federației Ruse în Ucraina, provocările din domeniul securității, integrarea economică, precum și securitatea energetică. Parlamentul R. Moldova a găzduit în premieră sesiunea Adunării Parlamentare Euronest.

Adunarea Parlamentară Euronest a fost înființată pe 3 mai 2011 la Bruxelles, când președinții parlamentelor din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, R. Moldova, Ucraina și Uniunea Europeană au semnat Actul Constitutiv al Adunării.

Misiunea Adunării Parlamentare Euronest este de a promova condițiile necesare accelerării asocierii politice și integrării economice între UE și partenerii est-europeni, de a consolida cooperarea în regiune, precum și între regiune și UE.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata