România a scos Rusia din Curtea Internațională de Justiție

0

Fostul ministru de Externe al României și actual consilier prezidențial pentru politică externă Bogdan Aurescu a câștigat un post de judecător la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga.

Oficialul român a concurat pentru această poziție cu judecătorul rus Kirill Gevorgian, care era membru al CIJ din 2015 și vicepreședinte al organismului din anul 2021, din partea grupului regional al Europei de Est.

Votarea a avut loc simultan în Consiliul de Securitate și în Adunarea Generală, la 9 noiembrie. România a obținut 117 voturi în Adunarea Generală, iar Rusia doar 77 de voturi. În Consiliul de Securitate, Aurescu a obținut 9 voturi, fiindu-i necesare doar 8.

Prin această acțiune, România a reușit să excludă Rusia din cel mai important tribunal internațional, marcând o premieră istorică. Este fără precedent ca un membru permanent al Consiliului de Securitate să nu fie și membru al Curții Internaționale de Justiție. De asemenea, este pentru prima oară când România ocupă o astfel de funcție în cadrul celui mai important organ judiciar al ONU.

Judecătorii CIJ sunt aleși pentru nouă ani de către Adunarea Generală a ONU și Consiliul de Securitate al ONU de pe lista de candidați.

Curtea Internațională de Justiție, cu sediul la Haga, este principalul organ judiciar al Organizației Națiunilor Unite, fiind cea mai prestigioasă și respectată instanță internațională. Compus din 15 judecători, se pronunță între state, iar opiniile sale juridice sunt obligatorii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata