Rusia anunţă cucerirea oraşului ucrainean Mariinka din regiunea Doneţk

0

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat luni cucerirea oraşului ucrainean Mariinka, în regiunea Doneţk, în timpul unei întâlniri cu preşedintele Vladimir Putin, transmisă de televiziunea rusă de stat.

„De nouă ani, forțele armate ale Ucrainei au realizat o zonă fortificată puternică, ce este conectată prin pasaje subterane. Fiecare stradă are propriile structuri bine fortificate și destul de bine protejate de toate atacurile, atât din aer, cât și de artilerie. Datorită acțiunilor decisive ale militarilor noștri, zona fortificată a fost ocupată”, a spus Serghei Șoigu.

El a subliniat că eliberarea acestui bastion va reduce potenţialul defensiv al Ucrainei şi va oferi armatei ruse „noi oportunităţi pentru viitoare acţiuni în această direcţie”, relatează AFP şi EFE, citate de Agerpres.

Putin a salutat faptul că preluarea controlului în Mariinka va ţine trupele ucrainene departe de Doneţk, capitala regională controlată de Rusia, care a fost cu regularitate vizată de bombardamente ucrainene din 2014.

„Ca zonă fortificată, Mariinka oferă trupelor noastre o zonă operaţională mai largă”, a declarat Vladimir Putin.

Ucraina neagă capturarea de către ruși a orașului.

„Lupta pentru Mariinka continuă. Acum, personalul nostru militar se află în granițele administrative ale Mariinka. Orașul a fost complet distrus. Dar este incorect să vorbim despre capturarea completă a lui Mariinka”, a transmis Oleksandr Shtupun, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene.

Înainte de aceste declarații, bloggerii militari ucraineni anunțau că trupele ucrainene rezistau într-o zonă mică din vestul orașului Mariinka.

Localitatea situată la vest de Donețk, care avea în jur de 10.000 de locuitori în 2014, a fost acum redusă aproape în întregime la ruine. În timpul verii, militarii ucraineni afirmau că apărarea în zonă era extrem de dificilă, deoarece nu mai exista aproape niciun adăpost.

Disputele despre capturarea integrală sau parțială a localității Mariinka se reduc la controlul asupra unei sute sau a două sute de metri de ruine, notează BBC.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata