Rusia va deschide secţii de votare în SUA pentru alegerile prezidențiale din martie

0

Rusia va deschide pentru alegerile sale prezidenţiale din martie secţii de votare în SUA, în trei dintre reprezentanţele sale diplomatice sau consulare, a anunţat miercuri ambasadorul rus la Washington, informează AFP, citată de Agerpres.

Acest anunţ intervine într-un moment în care relaţiile dintre cele două ţări se află la cel mai jos nivel de după Războiul Rece, din cauza conflictului în Ucraina.

Rusia, vizată de o serie de sancţiuni occidentale şi care a trimis soldaţi în asalt împotriva Ucrainei în 2022, nu a decis încă dacă vor fi instalate secţii de votare în ţări europene considerate „neprietenoase”. Scrutinul este prevăzut să aibă loc pe 17 martie. Preşedintele Vladimir Putin, care conduce Rusia din 2000, şi-a anunţat intenţia de a candida pentru un al cincilea mandat.

El ar urma să poată rămâne la Kremlin până cel puţin în 2030, când va împlini 78 de ani. Realegerea lui stârneşte puţine îndoieli într-o ţară în care opoziţia reală a fost eliminată.

„În SUA, noi intenţionăm să deschidem trei secţii de votare: la ambasada noastră de la Washington, precum şi la consulatele de la New York şi Houston”, a declarat miercuri ambasadorul rus Anatoli Antonov, într-un interviu publicat de ambasada sa.

SUA au furnizat arme Ucrainei împotriva forţelor ruse şi ţările occidentale au impus sancţiuni economice aspre împotriva Moscovei. Rusia a anunţat săptămâna trecută că încă nu a luat o decizie asupra deschiderii de secţii de votare în Europa.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova, a informat că există cereri pentru asigurarea securităţii acestor secţii şi a precizat că o decizie ar putea fi luată înainte de sfârşitul lui februarie.

De la începutul ofensivei ruse împotriva Ucrainei, în februarie 2022, mii de ruşi au fugit din ţara lor şi locuiesc mulţi dintre ei în ţări ale Uniunii Europene.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata