Sancțiuni pentru partidele politice

0

Comisia Electorală Centrală (CEC) a luat act de informațiile cuprinse în rapoartele privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021, ce se referă la perioada 6 – 12  noiembrie, de următorii concurenți electorali: Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”; Partidul Politic „Șor”; Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor; Partidul „Patrioții Moldovei”; Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”; Partidul Politic Moldovenesc „Ai Noștri”; Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”.

Totodată, CEC a luat act de informația cu privire la deschiderea contului cu mențiunea „Fond electoral” prezentată de concurenții electorali Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”, Partidul Politic „Șor” și de informația cu privire la nedeschiderea contului bancar cu mențiunea „Fond electoral” și desfășurarea activităților de campanie sau promovare electorală ce nu implică cheltuieli financiare prezentată de Partidul Politic Partidul Verde Ecologist și Partidul Liberal.

CEC a obligat concurentul electoral Partidul Politic Moldovenesc „Ai Noștri” să prezinte, în termen de 24 de ore, raportul privind finanțarea campaniei electorale pentru perioada 5 – 12 noiembrie 2021 corectat. Totodată, a obligat concurentul electoral Partidul Politic „VOINȚA POPORULUI” să prezinte, în termen de 24 de ore informația despre neîncasarea veniturilor și neefectuarea cheltuielilor pentru perioada 5 – 12 noiembrie curent sau informația privind deschiderea contului la bancă cu mențiunea „Fond electoral” pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021.

Comisia a aplicat repetat sancțiunea sub formă de avertisment concurentului electoral Partidul Politic „NOI” pentru neprezentarea raportului privind finanțarea campaniei electorale la alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021 sau a informației despre neîncasarea veniturilor și neefectuarea cheltuielilor pentru perioada de 26-29 octombrie 2021. Mai mult, Comisia a obligat Partidul Politic „NOI” să prezinte, în termen de 24 de ore, raportul privind finanțarea campaniei electorale la alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021, sau, după caz, să informeze Comisia despre neîncasarea veniturilor și neefectuarea cheltuielilor pentru perioada 26-29 octombrie , 30 octombrie – 5 noiembrie 2021 și 6 – 12 noiembrie 2021 sau despre faptul că nu va deschide la bancă un cont cu mențiunea „Fond electoral”. În acest context, Partidului Politic „NOI” i-a fost aplicată sancțiunea complementară sub formă de lipsire de alocații de la bugetul de stat pentru o perioadă de 6 luni.

Comisia a aplicat repetat sancțiunea sub formă de avertisment Partidului Politic Partidul Oamenilor Muncii pentru nerespectarea prevederilor ce vizează finanțarea campaniei electorale și neprezentarea informației despre deschiderea contului bancar cu mențiunea „Fond electoral”. Concurentul a fost obligat să prezinte, în termen de 24 de ore, informația despre neîncasarea veniturilor și neefectuarea cheltuielilor pentru perioada 30 octombrie – 5 noiembrie curent sau despre faptul dacă a deschis un cont la bancă cu mențiunea „Fond electoral”. Și în cazul acestui partid politic a fost aplicată sancțiunea complementară sub formă de lipsire de alocații de la bugetul de stat pentru o perioadă de 6 luni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata