Schemă de corupție la ASP: Câte 20.000 de euro lunar, pentru permise

0

Lunar, câte 20.000 de euro erau colectați pentru a mitui unii responsabili de la ASP pentru a elibera permise de conducere.

Schema de corupție a fost descoperită de către CNA, iar în rezultatul operațiunii șase angajați ASP din oficiile Bălți și Chișinău, au fost reținuți.

Persoanele reținute colectau de la potențialii șoferi sume între 400 și 1.200 de euro pentru a obține permisul de conducere.

Totodată, cele șase persoane ar fi acționat coordonat, iar lunar sumele colectate doar de pe zona de nord a țării ajungeau la 20.000 de euro – bani care erau transmiși unor responsabili de la Chișinău pentru acoperirea faptelor ilegale. 

Astfel, s-a reușit documentarea colectărilor sistematice, în sumă de 2.500 de euro lunar, de către inspectori ai Secţiei Înmatricularea Transportului şi Calificarea Conducătorilor Auto (SÎTCCA) din mun. Bălţi. Ulterior, aceștia transmiteau suma menționată altui angajat, iar acesta, la rândul său, persoanei responsabile din cadrul ASP din Chișinău. 

Astfel, în urma colectării banilor din mai multe raioane ale zonei de nord, suma finală se ridica la 15.000-20.000 de euro lunar.

Ca rezultat, astăzi, 28 martie, au fost operate 19 percheziții în oficiile SÎTCCA Bălți, în automobilele și domiciliile angajaților suspectați de fraudarea examenelor pentru obținerea permiselor de conducere în schimbul unor mijloace financiare ilicite. 

În cadrul perchezițiilor au fost ridicate înscrisuri de ciornă cu date de identitate ale candidaților, copia buletinelor de identitate, sume bănești în sumă de 30 de mii de euro, 20 de mii de lei, telefoane mobile și arme de foc, deținute ilegal. 

În urma acțiunilor de urmărire penală, șase persoane au fost reținute, iar responsabilul ASP de la Chișinău a fost prins în timp ce încerca să părăsească Republica Moldova. 

În automobilul acestuia, au fost depistate și ridicate 13.000 de euro, dosite sub capota automobilului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata