Semnătura electronică sau olografă nu va mai fi obligatorie în cererile de acces la informații de interes public

0

Semnătura electronică sau olografă nu va mai fi obligatorie în cererile de acces la informații de interes public. Această prevedere se regăsește în proiectul de lege privind accesul la informațiile de interes public, aprobat astăzi de deputați în prima lectură.

PROIECTUL își propune asigurarea transparenței activităților în sectorul public. Potrivit autorilor, legea care reglementează în prezent acest domeniu nu corespunde standardelor internaționale în materie de acces la documentele oficiale.

Noua lege introduce termenul de informații de interes public, care reprezintă toate informațiile înregistrate în orice formă (pe hârtie, în formă electronică sau orice alt format), deținute de furnizorii de informații. De asemenea, se propune extinderea listei subiecților care constituie furnizori de informații. Termenul-limită pentru examinarea și soluționarea cererilor va fi micșorat, de la 15 zile lucrătoare la 15 zile calendaristice.

O altă prevedere a noii legi vizează informațiile cu accesibilitate limitată. Accesul la informații de interes public ar putea fi limitat pentru a proteja unul dintre scopurile legitime ce țin de următoarele domenii: apărarea sau securitatea națională, siguranța sau ordinea publică, prevenirea sau descoperirea infracțiunilor ori contravențiilor, efectuarea urmăririi penale, datele cu caracter personal, secretul comercial, drepturile și proprietatea intelectuală, mediul înconjurător etc. Inițiativa legislativă mai prevede interzicerea limitării accesului la informațiile de interes public care constituie date cu caracter personal referitoare la activitatea profesională a agenților publici, precum: numele, prenumele, funcția, studiile, experiența profesională, sancțiunile disciplinare nestinse sau salariul.

Proiectul de lege privind accesul la informațiile de interes public a fost elaborat de Ministerul Justiției cu suportul Uniunii Europene. Acesta a fost supus consultărilor publice cu participarea reprezentanților autorităților publice și ai societății civile. Documentul urmează a fi examinat în lectura a doua în plenul Parlamentului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata